Osmý dopis s poděkováním starostkám a starostům z Libereckého kraje

 
Vážené starostky, vážení starostové, mílí přátelé,
 
je za námi osm týdnů v situaci, kterou jsme nečekali, nebyli jsme na ni připraveni, a přesto se s ní zvládli vyrovnat. Hodnocení toho, jak se nám to všechno povedlo zvládnout, nechám na jiných. Nejsem, snad z pochopitelných důvodů, nezaujatý a nestranný.
Byl jsem v sobotu na kole s přáteli a nejstarší dcerou a připomněl si, kolik zajímavých míst je jen malý kousek od místa, kde žiji celý život. Transbordér v Andělské hoře, zřícenina hradu Hamrštejn založeného ve 14. století, stoupání Machnínem a krásný sjezd Vískou, občerstvení Na kopečku a chybějící kus cyklostezky Nisa mezi Bílým Kostelem a Chotyní. Prostě ochutnávka volného dne bez všech omezení, opatření a důrazných doporučení. Ale s úkoly, které jsou před námi. Hned zítra ráno nás čeká návrat do reality všedních dní s koronavirem. Celá společnost se podle mého vnímání nachází v situaci, kdy nad všechny obavy a strachy převažuje touha po návratu do všedních a normálních dní, dní bez roušek a zavřených hospod. Zároveň jsou v každém z nás pochybnosti a obavy z dalších měsíců.
 
Také proto, se Rada Libereckého kraje rozhodla v minulém týdnu nakoupit nano masky, které od nápadu do výroby vyvinuly za posledních sedm týdnů dvě české firmy v Liberci a Turnově. Jejich účinnost proti částicím o velikosti viru je podle měření 99,9%, a na rozdíl od mnoha ochranných pomůcek, kterými jsme byli zásobováni leteckým mostem, jako ochrana proti COVID-19 fungují. Chceme být připraveni na druhou vlnu, se kterou operuje řada epidemiologů, a nechceme být znovu závislí na dodávkách z Číny. O ceně a kvalitě dodávek psát nebudu a o ekonomických aspektech některých „obchodů“ raději nebudu přemýšlet a zaplňovat si tím hlavu.
 
Je před námi období po koronaviru. Blíží se a všichni se na něco těšíme, avšak někde za tím těšením máme nejspíš každý z nás i skryté obavy. Bude to stejně těžká doba jako první dny a týdny krize a nouzového stavu. Budeme hledat úspory v rozpočtech, a naopak hledat cesty, jak podpořit naše malé a střední firmy a podnikatele, které jsou v našem kraji doma, zaměstnávají zdejší lidi a úspěchy neměří jen růstem zisku a čtvrtletní výsledovkou. Budeme společně hledat způsoby jak podpořit kulturní instituce, sportovní kluby a aktivity zajišťované dobrovolníky.
 
Přeji nám všem, ať jsme v příštích dnech stejně úspěšní jako v minulých osmi týdnech. A když píši o úspěchu, je to především výsledek vaší práce pro obyvatele vašich obcí a měst. A skvělé spolupráce mnoha dobrovolníků a lidí, kteří nečekali na to, co kdo udělá pro ně a pomáhali druhým, všude, kde to bylo potřeba.
 
Martin Půta
hejtman Libereckého kraje
 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest