Bylo pondělní sváteční ráno 28. 9. 2020 a teploměr ukazoval bídné 3 stupně nad nulou. Rozumný člověk radši zalezl zpátky do teplých peřin a pokusil se ještě na chvíli usnout. To však neplatilo pro všechny. Již od brzkých ranních hodin se totiž ve frýdlantském parku připravovala charitativní akce, jejíž výtěžek putoval na dobrou věc. Akce Boříme bariéry, aneb spolu to jde líp 2020.

Kdo za tím vším stál? Možná budete překvapeni, ale studenti. Studenti zapojení v projektu Světová škola z Gymnázia Frýdlant. Společnými silami uspořádali třetí ročník charitativního běhu „Boříme bariéry (aneb spolu to jde líp)“, který se nakonec mohl uskutečnit i navzdory nepřízni počasí a nelepšící se situaci související s pandemií koronaviru.

Ptáte se proč „Boříme bariéry“? Jde o boření bariér mezi majoritní společností a lidmi s handicapem, zprostředkování jejich kontaktu a nauky, že jsou to obyčejní lidé jako my.

Celá akce byla zaštítěná Člověkem v tísni a starostou Frýdlantu Danem Ramzerem. Zúčastnilo se jí na 200 běžců spolu s partnery Domovem Raspenava, Sdružením TULIPAN, Andreou Klozovou za nadaci Mathilda, ergoterapií z lékařské fakulty UK nebo s hostem Helenou Karáskovou Erbenovou. Tato česká multisportovkyně a čtyřnásobná mistryně světa ve čtyřech různých disciplínách přijela podpořit ostatní závodníky, kteří startovali po jejím boku. Zřejmě se to i vyplatilo, vítěz 5 km okruhu Vojtěch Galáč v kategorii mužů zaběhl trasu v neuvěřitelném čase 17 minut. A to se závod běžel na rozhlednu a zpět.

Slavilo se náramně, podařilo se totiž vybrat rekordních 22 500,- korun na podporu Domova Raspenava a Jedličkova ústavu v Liberci.

Nechť se takto a ještě lépe vydaří i další budoucí ročníky!

Za Světovou školu Gymnázia Frýdlant
Anežka Pokorná

Foto: Otto Kučera, Gabriela Prokešová a Štěpán Černý

Fotografie najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest