Pětadvacet tipů na výlety a bezmála osm set kilometrů tras. To vše nabízí nový cyklistický průvodce, kterého vydal Liberecký kraj. Vybere si každý: některé trasy jsou vhodnější pro rodiny s dětmi, jiné pro ty, kteří dávají přednost elektrokolům, další zase pro milovníky náročných terénů.

„Cykloturistika je v posledních letech jedním z velmi populárních způsobů pohybu v přírodě. Na kolech jezdí celé rodiny, skupiny přátel či jednotlivci. V době pandemie se cyklistika už v loňském roce ukázala jako jedna z možných variant trávení dovolené nebo víkendů. Byla bych ráda, aby na jaře, až milovníci kol vyjedou, objevili i jiné oblasti našeho kraje, než jsou přetížené Jizerské hory nebo Český ráj. I takové trasy v našich tipech na cyklovýlety najdou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Českém ráji cyklisté vyrazí po trase Greenway Jizera. Ta propojuje nejzajímavější místa regionu podél stejnojmenné romantické řeky. Náročnější cyklisty potěší trasa na nejvyšší vrchol této oblasti – Kozákov. Jako bonus si užijí rozhled z některé ze skalních vyhlídek.

V Máchově kraji zase na velocipedisty čekají cyklostezka Ploučnice, nedotčené území bývalého vojenského prostoru Ralsko, ale také zříceniny, skalní útvary a malebné vesničky. Nabízí se také možnost vyrazit po stopách běžkařů po Jizerské magistrále nebo zdolat některý z vrcholů nejvyšších hor – Krkonoš?

Při plánování výletů mohou cykloturisté v Libereckém kraji využít turistické linky cyklobusů, vlaků nebo i lanovek. Díky nim je možné si zkrátit si cestu, jednodušeji naplánovat okružní výlet nebo se nechat vyvést co nejvýše, a pak si už jen užívat sjezd dolů. Tras po málo frekventovaných silničkách, lesních cestách a pěšinách, které zavedou nejenom ke známým místům, ale i ke skrytým skvostům, je v Libereckém kraji celá řada.

 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest