každý, kdo ukončí střední školu s výučním listem ve srovnání s těmi, kteří skončí se školou hned po základce a dále nepokračují. Pokud zvládnete i maturitu, stoupnou vaše celkové životní příjmy průměrně na 40,4 milionů. 

Čísla vychází ze dvou nedávných výzkumů (Úřad vlády ASZ 2018, PAQ/Nadace ČS 2021) které spočítaly, zda se nám všem vyplatí chodit do školy. Výsledky jsou jasné. Také ukazují, že délka nezaměstnanosti je mnohem kratší, pokud dokončíte nějakou střední školu. Se středním vzděláním bez maturity vám hrozí přibližně 3,4 roky bez práce, se základní školou to je celých dlouhých 12 let…

Ptáte se, proč nás to má zajímat právě na Frýdlantsku? 

Během posledních 4 let opustilo naše základní školy 14% žáků ze 7. a 8. třídy a ti  nezřídka nedokončí ani střední školu. To je přibližně každý sedmý teenager, kterého ve svém okolí potkáte. Celkem 121 mladých lidí na Frýdlantsku v posledních 4 letech opustilo školy příliš brzy. Možná si to teď ještě neuvědomují, ale v budoucnu se jim to rozhodně nevyplatí a nám všem ostatním také ne.

Z toho důvodu jsme se problémem zabývali v posledním školním roce v projektu MAP Frýdlantsko II. S učiteli, řediteli škol, sociálními pracovníky, neziskovkami, úřadem práce i odborníky jsme přemýšleli, jaké překážky vedou k tomu, že žáci nezvládnou absolvovat celou základní školu. Hledali a vymýšleli jsme nástroje a postupy, jak situaci zlepšit. 

Výsledkem je soubor doporučení a nápadů, které by nám mohly pomoci. Jako nejdůležitější vnímají všichni včasnou docházku dětí do školky. Čím dříve děti začnou chodit do školky, tím lepší mají šance, že zvládnou další výzvy na základní škole. Také rodiče si brzy zvyknou na spolupráci s učiteli. 

Domluvili jsme se, že se budeme soustředit také na to, aby děti s odkladem 1. třídy nebyly nikde “odloženy”, aby s nimi pracovaly školky nebo mateřská centra. Možnosti zlepšení vidíme také v lépe nastaveném hodnocení žáků ze strany učitelů. Pomohlo by jasně vymezit, co musí žák umět “na čtyřku”. Někteří to prostě na jedničku nikdy nezvládnou, ale poctivá čtyřka znamená, že mohou pokračovat do dalšího ročníku a v dalším studiu. I když je to někdy těžké, je důležité si uvědomit, že učitelé a rodiče jsou partneři. Mají stejný zájem: aby děti úspěšně zvládly všechny těžké výzvy. V neposlední řadě je důležité hledat to, v čem jsou mladí lidé dobří a jaký je jejich potenciál, i když to možná nebude shoda přísudku s podmětem. 

A jak můžete pomoci vy? 

  • Spočítejte to svým teenagerům v okolí a ukažte jim, že dokončit školu se vyplatí, i když se jim třeba zrovna nechce.
  • Motivujte rodiče ve svém okolí, aby své děti přihlásili do školky a nenechávali je doma, školka je důležitý start do školy.
  • Domlouvejte se s učiteli svých dětí. Oni i vy chcete totéž: aby to děti zvládly. Ptejte se, co musí žák umět, aby dostal alespoň čtyřku – co je nutné minimum. 
  • Nenechte to být – každý mladý člověk, nad kterým mávneme dnes rukou, má nějaký potenciál a možnosti. Každý může mít špatné období a telecí roky. Je ale v zájmu nás všech, aby je úspěšně zvládnul a žil tu s námi na Frýdlantsku spokojený a smysluplný život a dobře vychovával svoje děti.

 

Lucie Winklerová

Za MAP Frýdlantsko II.

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest