Odstartoval jubilejní 10. ročník největší marmeládové soutěže ve střední Evropě – Kunratická JamParáda. Soutěž milovníků marmelád pořádají v severočeských Kunraticích ve Frýdlantském výběžku a zvou všechny příznivce této sladké dobroty, aby se do mezinárodního klání přihlásili.

S výrobou marmelády jsou Kunratice spjaty už několik století. Právě v této obci ve Frýdlantském výběžku založil Carl Christian Leubner roku 1880 továrnu na výrobu ovocných vín a marmelád, jejíž produkty se vyvážely do celého tehdejšího Rakouska-Uherska. Výrobky sbíraly ocenění nejen na domácí půdě, ale bodovaly i na výstavách, například v hlavním městě gurmánské Francie v Paříži, čímž se věhlas kunratické marmeládky rozšířil i mimo mocnářství. Perspektivu slibně se rozvíjejícího podniku nejprve přibrzdila velká válka, aby ji následně zcela zastavila druhá světová válka a především poválečné uspořádání území bývalých Sudet.

„Od roku 2013 si marmeládovou historii obce připomínáme pořádáním zmíněné soutěže a snažíme se tak propojovat minulost se současností a zároveň popularizovat domácí zpracování ovoce,“ poznamenal starosta Kunratic Milan Götz.

Prvního ročníku soutěže se zúčastnilo 29 soutěžících, kteří přihlásili celkem 59 vzorků. V následujících letech se soutěž těšila vzrůstající popularitě, kdy nejvíce marmelád dorazilo v roce 2018. V tomto ročníku přihlásilo 162 soutěžících celkem 536 svých výrobků. Marmelády lidé vařili i během dvou Covidem postižených let 2020 a 2021 a pořadatelé měli radost, že jich do soutěže dorazilo výrazně přes tři stovky.

„V letošním jubilejním ročníku bychom v Kunraticích rádi potvrdili, že je naše soutěž skutečně největším marmeládovým podnikem v naší zemi. Oslovili jsme proto pelhřimovskou Agenturu Dobrý den, zaštiťující evidenci rekordů na území České republiky a pokusíme se o zápis do České knihy rekordů,“ upozornil duchovní otec soutěže Jiří Poděbradský.

K tomu samozřejmě pořadatelé potřebují soutěžící, kteří se do JamParády 2022 přihlásí se svými marmeládami, džemy i povidly. A tak je tímto vyzývají, ať neváhají a hlásí se!

Čas pro zapojení se do letošního ročníku již běží a pro všechny případné váhající kulináře je důležitým datem 15. říjen, kdy je uzávěrka příjmu soutěžních vzorků.

Veškeré informace, včetně přihlášky, kterou je nutné vyplnit a společně s marmeládou odevzdat či odeslat na kunratický obecní úřad, jsou dostupné na webu soutěže www.jamaparada.cz.

Zde si můžou zájemci prohlédnout také fotografie z předchozích ročníků a dočíst se i něco více o historii výroby marmelády v Kunraticích.

Vyvrcholením Kunratické JamParády je slavnostní vyhlášení výsledků, které se tradičně uskuteční první listopadovou sobotu připadající letos na datum 5. 11. 2022. Součástí této události, odehrávající se v místním Kulturním domě, je ochutnávka všech přihlášených vzorků a hodnocení v kategorii „Cena publika“. Kromě tradičních skleněných medailí z heřmanické sklárny Spiderglass je letos zajímavou cenou zpáteční letenka z Prahy na Kanárské ostrovy, věnovaná partnerem soutěže cestovní kanceláří Canaria travel CZ s.r.o.. Tu může získat opravdu kdokoli z účastníků, neboť bude její výherce vylosován ze všech soutěžících zapojených v letošním jubilejním ročníku.

Další informace najdete na www.jamparada.cz.

Pořadatelé Kunratické JamParády, Kunratice 22. června 2022.

Tiskovou konferenci v areálu bývalé továrny na výrobu marmelád a ovocných vín Carla Christiana Leubnera k letošnímu ročníku soutěže nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest