Poslední překážka, kterou byla změna územního plánu Frýdlantu, padla loni koncem roku v projektu výstavby cyklostezky na tělese bývalé železnice zvané Heřmanička. Projekt, na kterém spolupracuje Frýdlant s Heřmanicemi, Kunraticemi a Dětřichovem, tak může zažádat o dotaci a výrazně pokročit až k realizaci.

Změna č. 2 v územním plánu Frýdlantu byla pro Heřmaničku vítězstvím nad poslední velkou překážkou. „Město Frýdlant mělo v územním plánu uveden násep u Frýdlantských strojíren jako železniční stavbu. Přestože tam vlak už nejezdí a nikdy jezdit nebude. Takže dle územního plánu tam mohla mašina, cyklostezka tam ale vzniknout nemohla. To se teď změnou č. 2 územního plánu změnilo a projektu cyklostezky Heřmanička tak nestojí nic v cestě,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

„Nyní tak můžeme žádat o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a pokud se ji podaří získat, můžeme začít po ukončení územního řízení a vydání stavebního povolení s realizací cyklostezky,“ doplňuje starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Asfaltová cyklostezka má sloužit k rozvoji turistického ruchu v obcích, které na trati Heřmaničky leží a také místním sportovcům. „Bude na ní možné jezdit na kole, in-line bruslích, chodit, běhat. Pokud napadne sníh, klidně i běžkovat. V jejím tělese bude navíc umístěn přivaděč vody, který bude nahrazovat vodu, která zmizela po prohloubení dolu Turów a stezka má být v případě nouze i krizovým přístupem do obcí,“ dodává starosta Frýdlantu. Stezka nebude osvětlená a to jednak kvůli velké finanční náročnosti jejího osvětlení a pak proto, aby nebyla umělým světlem narušována teritoria zvířat a ptáků.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest