LIBERECKÝ KRAJ – Mezi chudé okresy a obslasti se nově kvůli krachům ve sklářském a bižuterním průmyslu zařadí Jablonecko a Semilsko. „Rozšíří tak dnešních dvacet oblastí, které už do kategorie, která potřebuje pomoc státu, spadají.“ řekl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. „Ministerstvo chce pro tyto okresy vyčlenit ze svého rozpočtu 50 milionů korun, dalších 200 milionů pro ně žádá člen rozpočtového výboru parlamentu Votava.“ Jak rozdělení peněz pro chudé kraje dopadne bude záležet na schválení státního rozpočtu na příští rok.

Jablonecko a Českolipsko se dostalo na seznam hospodářských slabých oblastí podle ministerských kritérií, mezi nimiž jsou míra nezaměstnanosti, počet uchazečů na jedno volné pracovní místo, počet podnikatelů na tisíc obyvatel, daňové příjmy a kupní síla obyvatel.

Podle analytika úřadu práce Ladislava Dvořáka je však rozdělení ministerstva pro místní rozvoj na okresy zavádějící. Pod Liberecký okres totiž spadá Frýdlantsko a Novoměstsko, které okresní bilanci vysoko převyšují.

„My dělíme území na mikroregiony, což je přesnější. Například Mikroregion Libereckomá nezaměstnanost mnohem nižší, než Novoměstsko a Frýdlantsko ve stejném okrese,“ doplnil Dvořák.

(zdroj. MFDnes,8.12)

Pin It on Pinterest