02Dny evropského dědictví ( European Heritage Days, dále EHD ) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Ani letošní ročník, který se v Liberci koná v sobotu 13. září a v partnerském městě Žitava o den později v neděli 14. září,nebude výjimkou. Celkem bude možné na Liberecku a v Žitavě navštívit padesátku památek. Bude připravený bohatý doprovodný program v podobě například historických vozidel.

Dny evropského dědictví 2014

Kdy – So, Ne| 13.-14. září 2014
Kde – Liberecký kraj
Stalo se již pravidlem, že město Liberec nabídku zpřístupněných objektů rozšiřuje a na seznam památek postupně přidává další zajímavé budovy ve městě, které jinak není možné během roku navštívit. Lidé si tak letos budou moci v Liberci zdarma prohlédnoutKavárnu PoštaOblastní galerii Liberec v Lázních, Kino Varšava, věž kasáren na Štefánikově náměstí, Střední odbornou školu a gymnázium Na Bojišti a mnoho dalších objektů, například radniciLiebiegovu viluliberecké podzemí,Severočeské muzeum v Liberci, Divadlo F. X. Šaldy, Libereckou výšinu, zrekonstruovaný salonek na Ještědu, věž Kulturního a společenského centra Lidové sady, Strossovu vilu, Valdštejnské domky, Kostel Nalezení sv. Kříže a mnoho dalších památek.

Objekty budou otevřené zpravidla od 9.00 do 17.00 hodin. Správci či vlastníci mnohých z nich připravili bohatý doprovodný program.

Slavnostní zahájení – 13. září Oblastní galerie Liberec v lázních v 10:00

Slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví 2014 proběhne v sobotu 13. září v 10:00 v Oblastní galerii Liberec v bývalé budově městských lázní. Na zahájení budou přítomni zástupci města Liberec a partnerského města Žitavy. Vystoupí zde Komorní orchestr ze Základní umělecké školy Jabloňová. Akce je přístupná zdarma veřejnosti.

Doprovodný program

VÝSTAVA AUTOVETERÁNŮ

 – na náměstí Dr. E. Beneše od 9.00. Výstava končí v pravé poledne, kdy se automobilová klasika vydá na spanilou jízdu.  Cílem je bude v cca 13.30 nové Technické muzeum v areálu LVT, které bude též otevřeno návštěvníkům.

JÍZDY HISTORICKOU TRAMVAJÍ

– v rámci EHD se můžete v sobotu těšit na jízdy historickou tramvají (jízdní řád ZDE). Na trati Lidové sady – Viadukt se vystřídají celkem tři historické vozy.
První jízda začíná v 10.00 z Fügnerovy ulice do Lidových sadů a poslední jízda v 17.29 z Lidových sadů na Fügnerovu ulici. Dvě tramvaje budou vždy odstaveny pro ukázku na Fügnerově ulici, stejně jako například T3M č. 8106, vlečný vůz z roku 1932 nebo trolejová věž č. 105 z roku 1899. Výstava na Fügnerově ulici bude probíhat od 9.30 do 18.00. Akce je připravena ve spolupráci s Boveraclubem!

KONCERTY NA NÁMĚSTÍ PŘED LIBERECKOU RADNICÍ

11:00 – 11:30  vystoupí sbor Matylda (ve spolupráci s Komunitním střediskem Kontakt)
12:00 – 12:30 koncert skupiny ARIES
14:00 – 16:00  koncert KurtL & Mark Winkler (kytarový koncert)

DOPROVODNÝ PROGRAM STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY TEXTILNÍ

Mimo zpřístupnění školy a areálu školních a textilních dílen budou pro návštěvníky připravené také komentované prohlídky školy v dobových kostýmech v 9:00, 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 a 16:30. V případě velkého zájmu (více jak 10 osob) je možné uspořádat prohlídku v celou hodinu. Škola také nabízí prohlídky v anglickém a německém jazyce v 10:00 a v 14:00.
Součástí této akce budou také ukázky historické a současné textilní a oděvní tvorby, stejně tak workshopy pro děti i dospělé.
Jako třešničku na dortu připravila škola pro své návštěvníky možnost občerstvit se v nové školní jídelně.

KONCERT V KOSTELE SV. KŘÍŽE

– v 17:00 bude v kostele sv. Kříže koncert pekařského sboru ze Žitavy, Oberseifersdorfu. Akce je zdarma přístupná veřejnosti.

Pin It on Pinterest