1

LIBEREC – Až do 21. prosince mohou návštěvníci libereckého nákupního centra Géčko splnit některé z vánočních přání dětem z dětských domovů a kojeneckých ústavů. Do tohoto data totiž bude v Géčku stát ozdobený Vánoční strom splněných přání, pod kterým najdou lidé v košíku lístky, na něž děti napsaly, co by rády našly na Štědrý den pod stromečkem.

Stačí si vybrat některý z lístků, věc koupit, a potom předat organizátorům. Všechny dárky si po skončení akce převezmou

ředitelé dětských domovů a kojeneckých ústavů z několika krajů republiky, a nadělí je dětem pod stromeček.

Strom splněných přání zdobí letos prostor nákupního centra už posedmnácté a bude zde stát až do 21. prosince. Akci každý rok podporuje také statutární město Liberec. Nový primátor Tibor Batthyány ji v neděli 30. Listopadu osobně zahájil a patřil k prvním návštěvníkům, kteří proměnili hned několik přání ve skutečnost.

„Strom splněných přání má za cíl přinést radost dětem, které nemají to štěstí, aby vyrůstaly doma ve své rodině. Jsem rád, že za město Liberec mohu i já přispět k tomu, aby radost ze splněných přání rozsvítila o Vánocích také dětské domovy,“ řekl primátor Tibor Batthyány. „Protože prvním přáním, které jsem si z krabičky vytáhl, bylo lego, vybral jsem si ještě další lístky, abych obdaroval další děti,“ doplnil.

Kromě lega dostanou od primátora děti ještě kosmetiku, tablet a topinkovač, vše v hodnotě více než 10 tisíc korun. Dohromady organizátoři posbírali bezmála 500 přání z dvanácti dětských domovů, včetně dvou kojeneckých ústavů. Z tohoto počtu téměř polovina lístků poputuje do Kamenářského domu Muzea Českého ráje v Turnově, kde lidé dárky pro děti z domovů kupují již několik let.

„Každý rok se nám podaří všechna přání splnit, a pokud nějaká zůstanou nevyslyšena, zaplatí je naši sponzoři,“ prozradila za pořadatele Květoslava Pěčková. „V Liberci máme skupinu lidí, která chodí pravidelně každý rok. Mezi nimi je například i dívka, jež vyrůstala v dětském domově, a když jsme začínali, plnili jsme i její přání. Dnes je dospělá a sama dárky dětem z domovů kupuje,“ dodala.

Rozsvícení stromu doprovázel v Géčku více než hodinový kulturní program, na němž se například blýskly děti z Tanečního klubu Koškovi Liberec, tanečnice z libereckého A – stylu a děti z domova Lipová zazpívaly návštěvníkům koledy. Skupina Vem Camará Capoeira Liberec předvedla kombinaci tance, akrobacie a bojového umění.

„Znám se s pořadateli, chodím kupovat dárky dětem z domovů každý rok. Proč? Potřebuji to. Ti, co mají, by se měli rozdělit s těmi, kteří naopak toho moc nemají. Myslím si, že podobně by to měli cítit i ostatní lidé,“ svěřila se Jarmila Černá z Liberce, která s několika lístky v ruce vyrazila do hračkářství.

Autor / zdroj: Zuzana Minstrová

 

Pin It on Pinterest