DSC_6988V sobotu 30. května se ve Frýdlantu v hasičské zbrojnici konala Krajská soutěž JSDHO Libereckého kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Celkem se jí zúčastnilo pět družstev z kraje a své prvenství z předešlých ročníků obhájili hasiči JSDHO Frýdlant. Postupují tak na mistrovství republiky, které se bude konat v Třinci ve dnech 21. – 23. srpna 2015.

Autovraky byly pro soutěž ve vyprošťování vybrány z modelů automobilky Škoda. „Připravené scénáře tvořily zpravidla dvě „havarovaná” vozidla doplněná betonovou skruží nebo telefonním sloupem. Dále byl zásah „ztížen” přítomností anglicky mluvící zraněné řidičky nebo plynové nádrže na propan – butan. Z hlediska vyprošťování a účinné zdravotní pomoci zachraňované osobě byly soutěžní týmy JSDHO na velmi dobré úrovni,“ shrnul za HZS LK Radek Vojík.

Pro frýdlantské hasiče je prvenstvím potvrzením jejich kvalit a zhodnocením pečlivé přípravy. „Té se opravdu věnujeme, trénujeme různé situace, které mohou při dopravních nehodách nastat. Vyplácí se to. V terénu pak všechno šlape jak má,“ potvrdil velitel JSDHO Frýdlant Stanislav Socha. I přesto, že frýdlantští dobrovolní hasiči soutěž zatím vždycky vyhráli, nebyli si prvenstvím jistí. „Je tolik faktorů, které mohou výsledek ovlivnit, že si netroufneme dopředu říci, jo, máme to v kapse,“ usmíval se Socha. Před srpnovým mistrovstvím ČR ale budou muset podle něj hasiči přípravu ještě zintenzivnit.

Soutěž ve vyprošťování zraněných osob určená dobrovolným hasičům, má kromě samotného nasazení zúčastněných hasičů ještě jeden efekt. Je zahrnutá do odborné přípravy dobrovolných hasičů, kteří jsou tak jako frýdlantská jednotka předurčeni k zásahům u dopravních nehod. Soutěže se tak v roli pozorovatelů účastnili i další hasiči z celého Libereckého kraje.

Zde je celkové konečné pořadí družstev:

1. JSDHO Frýdlant
2. JSDHO Hrádek nad Nisou
3. JSDHO Železný Brod

4. – 5. JSDHO Lomnice nad Popelkou
4. – 5. JSDHO Maršovice

(mp, rv)
Více fotografií najdete zde.

Foto: Jan Minařík

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest