Eliška není žádná malá holčička. Je to paní středního věku, která je aktivní členkou ochotnického souboru, věnuje se výtvarné práci, zajímá se o přírodu, ráda se učí nové věci a poznává nové lidi. Od narození žije se svými rodiči a neumí si představit, že by bydlela jinde – doma se cítí bezpečně. Zdá se vám to zvláštní?

Eliška má zdravotní handicap a nemůže žít sama. Na malém městě, kde žije, má také dost omezené možnosti trávit volný čas společensky a aktivně. Navíc jsou její rodiče už v seniorském věku a bojí se, kdo se o Elišku postará, až oni nebudou moci. Cestovat s ní je pro ně čím dál tím náročnější. Proto začali využívat služby Společnosti Dolmen. Pracovníci Dolmenu Elišku dvakrát za měsíc doprovázejí do sociálně terapeutické dílny, kde se Eliška věnuje rukodělným činnostem a učí se samostatně vařit. Při cestě se mohou zastavit i v kavárně nebo v obchůdku s korálky, kde si Eliška vždycky něco pěkného vybere. Její rodiče si mezitím mohou trochu odpočinout a vyřídit si své záležitosti, na které jim při celodenní péči o dceru nezbývá čas.

Připadá vám to jako pohádka? Ne – říká se tomu podpora samostatného bydlení a Dolmen ji poskytuje i na Frýdlantsku. Chcete-li sociální služby poznat, přijďte 20. června v 15 hodin do Kláštera v Hejnicích. Najdete je na miniveletrhu, který připravujeme jako součást konference Sociální práce na Frýdlantsku.

Autor: Frysko

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest