Velvyslanec Polské republiky Mateusz Gniazdowski navštívil ve čtvrtek 19. ledna 2023 Frýdlant a Frýdlantsko. Jeho program zde byl rozdělen na dvě části. V té první se sešel s vedením města Frýdlantu a kastelánem Hradu a zámku Frýdlant a ve druhé pak se zástupci měst a obcí Frýdlantska i polského příhraničí. Návštěva polského velvyslance, který byl v Libereckém kraji na třídenní návštěvě na pozvání hejtmana kraje Martina Půty, byla důležitým okamžikem dalšího směřování vzájemné spolupráce partnerů na české i polské straně hranice.

„Během první části návštěvy polského velvyslance se v naší frýdlantské radnici jednalo o otázkách dopravního napojení Frýdlantska na Polsko, o podmínkách bezpečnosti v česko-polském příhraničí i o cestovním ruchu. I proto byl jednání přítomen také kastelán hradu a zámku Frýdlant Jiří Holub. Dle jeho statistiky totiž loni tvořili více než polovinu všech návštěvníků právě turisté z Polska. A zlepšením propagace na polské straně, například ve Swieradóvě Zdróji, by mohl být jejich počet ještě vyšší,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Většímu zájmu polských turistů o krásy Frýdlantska by pak prospělo i obnovení vlakové osobní dopravy na železniční trase Frýdlant – Zawidów. „Jde o část trati na trase Praha – Liberec – Frýdlant – Zawidow – Zhořelec, která byla v prosinci zahrnuta do globální evropské sítě TEN-T. Věřím, že se obnovení provozu na trati mezi Frýdlantem a Zawidowem podaří, stejně jako se v minulosti podařilo třeba u vlaku z Liberce do Sklářské Poreby,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

„S velvyslancem Polska jsme také mluvili o užší spolupráci polské strany s Městskou policií Frýdlant, kterou jsme loni nově zřídili, o vzájemné přeshraniční spolupráci hasičů, základních škol i sportovců. Nejen na hrad a zámek k nám totiž míří polští návštěvníci. Velmi si oblíbili například i náš krytý zimní stadion,“ uvádí místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Druhá část návštěvy Frýdlantska polským velvyslancem proběhla poté v prostorách Zámeckého dvora v ČernousíchZde šlo při pracovní večeři o partnerské setkání velvyslance a představitelů přeshraničních partnerů a sousedů. K jednomu stolu zasedli k velvyslanci, hejtmanovi kraje a starostovi Frýdlantu starostové Heřmanic Vladimír Stříbrný, Bogatynie Wojciech Dobrołowicz, Záwidówa Robert ŁężnyHabartic Stanislav Briestenský, Swieradówa Zdróje Roland Marciniak, Lázní Libverda Jan Pospíšil a Nového Města pod Smrkem Petr Černica. Na setkání pak byl přítomen i ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar, ředitel polské společnosti PGE Sławomir Wochna a náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník. 

„Hovořili jsme o tom, co se povedlo v minulém roce, o podepsání mezivládní dohody o Turówu a nadací PGE a Libereckým krajem. Řekli jsme si, že to byl dobrý krok pro spolupráci a probrali další potřebné kroky, které je třeba v rámci této dohody podniknout. Například v souvislosti s projektovou přípravou opatření, která by měla být financována z peněz, jež dalo na Frýdlantsko Polsko a elektrárna Turów. U nich je bohužel velké zpoždění. Zrekapitulovali jsme také, jak jsme vzájemně spolupracovali v posledních 20 letech a kam bychom chtěli spolupráci posunout dál,“ uvedl starosta Frýdlantu.

„Dále jsme jednali o rozvoji turistického ruchu, společných česko-polských silničních projektech a také o bezpečnosti. Právě toto téma v pohraničí silně rezonuje a my chceme proti kriminalitě, která působí obyvatelům těchto oblastí starosti, s využitím česko-polské spolupráce účinněji bojovat,“ doplnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Také v Černousích probíhala debata o nutnosti lepší železniční dopravy na polské straně, dále o možnostech spolupráce s Polskem na projektu cyklostezky Heřmanička, o turistických cílech v Polsku jako je Skywalk  a v ČR (například Singltrek) a celkově o podpoře turismu na obou stranách hranice s ohledem na turisty druhé země. „Požádali jsme pana velvyslance, aby napomohl v rámci svých jednání tomu, aby projekty, které připravuje třeba Swieradów Zdrój s Bedřichovem na značení a rozšíření běžkařských stezek, byly akcentované a nebyly jim kladeny zbytečné úřednické překážky,“ dodal starosta Frýdlantu.

Společně se pak všichni jednající shodli na tom, že nedostatečnou pozornost, kterou česko-polskému pohraničí věnují hlavní města obou zemí, alespoň částečně zachraňuje velmi úzká spolupráce partnerů na obou stranách hranice.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest