ŚWIERADÓW ZDRÓJ – Zcela nová turistická trasa pro pěší a cyklisty za 24 miliónů zlotých vznikne v blízké budoucnosti v lázních pod Stogiem Izerskim. Desetikilometrová trasa povede všemi zdejšími turistickými zajímavostmi. Je to další důkaz toho, že Świeradów-Zdrój velmi rychle dohání Karpacz a Szklarskou Porebu. Jizerské lázně se také netají tím, že chtějí patřit k turistickým lídrům v regionu.Začátek trasy bude u polsko-české hranice v Czerniawě-Zdrój u pramene císaře Josefa II., který je již přes deset let nefunkční. Je zarostlý křovím a pouze informační tabule zmíňuje jeho existenci.

„Chceme obnovit veškeré atraktivity, které byly dávno zapomenuty,” prohlašuje starosta Roland Marciniak. Mimo pramene Josefa II. se jedná také o Čertův mlýn (Czarci Młyn), jehož revitalizace bude vyžadovat 3 mil. zlotých.

Největší změnou ve vzhledu města však bude přestavba centra. Hlavní ulice Zdrojowa se promění v pěší zónu. Město již získalo sedm miliónů zlotých na výstavbu tří nových komunikací a rekonstrukci dvou stávajících. Díky investicím bude doprava z centra města odkloněna. Vznikne zde jedna z nejdelších lázeňských pěších zón v Polsku (1 km). Práce budou zahájeny v srpnu letošního roku.

„Je to skvělý nápad. Konečně budu mít možnost jít klidně na procházku a né kličkovat mezi auty,” říká s radostí 70tiletá Heike Kraustrum z Berlína, která navštěvuje świeradowské lázně každým rokem.

V lázeňském parku vzniknou jako první v Polsku tzv. singletracky, to jest od základu budované cyklostezky táhnoucí se mezi stromy. Stezky budou několik kilometrů dlouhé a budou nenáročné i pro začínající cyklisty. Konec trasy bude u výpadovky na Szklarskou Porębu, u zapomenuté historické kapličky.

Zástupci vedení Karpacze a Szklarské Poręby tvrdí, že se konkurence Świeradowa-Zdroje neobávají.

„Nelze mluvit o konkurenci, jedná se o společnou nabídku celého regionu,” vysvětluje zástupce starosty Karpacze Ryszard Rzepczyński. „Pokud se budou hlavní střediska rozvíjet, bude to přínosem i pro menší okolní obce,” dodává.

Stejný názor zastává Arkadiusz Wichniak, starosta Szklarské Poręby, který podotýká, že každé lázně mají jiný charakter a jejich nabídky se doplňují.

„Świeradów-Zdrój se zaměřuje na lázeňskou turistiku, Karpacz na kongresovou a rodinnou turistiku a my na turisty, kteří chtějí trávit čas aktivně,” vysvětluje starosta Wichniak.

(Zdroj: http://polskatimes.pl/gazetawroclawska/fakty24/135529,odnowia-zapomniane-atrakcje,id,t.html#material_2)

Pin It on Pinterest