[singlepic id=1780 w=101 h=133 float=left]HEJNICE – V sobotu dne 15.8.2009 v 15:30 hod. vystoupí v bazilice Navštívení P. Marie v Hejnicích Přemysl Kšica varhany (na fotografii) a Miroslav Smrčka trubka. Jedná se o vynikající mladé umělce do 30 let, které dramaturgie duchovních koncertů zařazuje každoročně. Program a portréty umělců:Henry Purcell: Sonáta D dur pro trubku a varhany

1659 – 1695

J. S. Bach: Toccata a fuga d moll (BWV 565)

1685 – 1750 Air ze svity D dur (v úpravě pro trubku a varhany)

Julius Reubke: Sonáta na žalm č. 94

1834 – 1858

J. S. Bach: Bist du bei mir (v úpravě pro trubku a varhany)

Přemysl Kšica: Improvizace

*1981

Petr Eben: Okna (podle Marca Chagalla) pro trubku a varhany, části: I. Modré okno a IV. Zlaté okno

1929 – 2007

Přemysl Kšica – varhany

Základy klavírní hry obdržel na ZUŠ a při soukromém studiu u prof. Milady Borové. Po maturitě na gymnáziu nastoupil na Pražskou konzervatoř, kde se věnoval studiu hry na varhany ve třídě prof. Josefa Popelky (klavír pod vedením prof. J.Holeni a prof. J.Macharáčkové). V současné době pokračuje ve studiu varhanní hry pod vedením prof. J. Popelky na AMU v Praze. Studiu varhanní improvizace se věnoval též u prof. Jaroslava Vodrážky (nyní u Doc. Jaroslava Tůmy).

Aktivně se zúčastnil řady varhanních kurzů doma i v zahraničí pod vedením vynikajících zahraničních varhaníků (Martin Sander, Olivier Latry, Günter Kaunzinger).

Dvakrát získal cenu za improvizaci na soutěži v Opavě. V roce 2004 získal 3.cenu na mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Lublani a v roce 2005 druhé místo na Varhanní soutěžní přehlídce v Mostě.

V Praze působí jako varhaník chrámu Panny Marie Sněžné a pedagogicky jako moderátor duchovní hudby. Pravidelně spolupracuje též s celou řadou hudebních těles.

 Miroslav Smrčka – trubka

Miroslav Smrčka (*1985 v Praze, Žižkov) – dnes žije v Mariánských Lázních a zde v devíti letech začal hrát na trubku pod vedením Josefa Koreise a později u svého otce. V roce 2000 začal studovat na Pražské konzervatoři ve třídě prof. Miroslava Kejmara. V roce 1998 získal 1. místo v Soutěži Konzervatoře Plzeň a v roce 2000 1. místo v celostátní soutěži ZUŠ a cenu za mimořádný výkon. V listopadu r. 2003 dostal 1. cenu na Soutěži Konzervatoře v Ostravě zároveň s oceněním za nejlepší provedení povinné skladby. V roce 2006 absolvoval Pražskou konzervatoř a v témže roce nastoupil na AMU, kde dnes studuje u prof. Zdeňka Šedivého. Je zakladatel žesťového kvintetu Erectus, sólově vystupuje s Mariánskolázeňským symfonickým orchestrem, s komorním orchestrem Quattro, varhaníkem Milošem Bokem, Přemyslem Kšicou a klavíristou Alexem Cantaresem. Je členem orchestrů Čeští symfoničtí sólisté a Berg chamber orchestra. Vedle vážné hudby se také věnuje jazzové improvizaci a salse.

Pin It on Pinterest