Liberecký kraj – Týden bezpečnosti v Libereckém kraji se věnoval zejména mladým cyklistům a motocyklistům. Bezpečně v jedné stopě bylo téma druhého letošního Týdne bezpečnosti, který vyhlásil Liberecký kraj společně s partnery. Od 19. 9. do 26. 9. 2009 věnoval Liberecký kraj zvýšenou pozornost zejména řidičům jednostopých vozidel a to jak motocyklistům tak i cyklistům.

Aktivity, které byly v rámci týdne bezpečnosti realizovány:

Sobota 19. 9. 2009, obec Deštná, Českolipsko

Liberecký kraj společně s Policií ČR, Záchranným týmem Českého červeného kříže a sdružením stopnehodam.cz připravili pro motocyklisty prezentaci, při které motocyklisté mohli načerpat spoustu znalostí týkající se bezpečné jízdy na motocyklu, vyzkoušet si základy první pomoci a zároveň si zasoutěžit o kurz bezpečné jízdy na mosteckém autodromu.

V rámci této akce Policie zkontrolovala 160 motocyklistů. Většina z nich pak neváhala využít možnosti posedět ve stánku Libereckého kraje, vyplnit soutěžní test a dozvědět se důležitá fakta jak se na silnicích pohybovat bezpečněji a jak předcházet zbytečným mnohdy velmi závažným zraněním.

Neděle 20. 9. 2009, obec Nové město pod Smrkem, Frýdlantsko

V neděli se připojil Liberecký kraj společně se Záchranným teamem českého červeného kříže a dalšími partnery ke křesťanskému srazu motocyklistů v Novém městě pod Smrkem. V rámci programu, který probíhal již od pátku, bylo k vidění celá řada zajímavých hostů. V neděli předvedl Hasičský záchranný sbor společně s Červeným křížem ukázku vyproštění osob z havarovaného vozidla. Tým silniční bezpečnosti pak poukázal na bezpečnostní prvky při jízdě na motocyklu.

Pondělí 21. 9. 2009, obec Manušice, Českolipsko

V pondělí 21.9 Liberecký kraj společně s Městskou Policií v České Lípě uspořádal krátkou prezentaci na cyklostezce Varhany, konkrétně v obci Manušice. Tématem akce byla jak jinak než bezpečnost pří jízdě na kole. Kolemjedoucí cyklisté měli opět možnost soutěžit o hodnotné ceny a zároveň nabýt potřebné informace.

Pondělí 21. 9. 2009 – pátek 25. 9. 2009, Dětské dopravní hřiště, Jablonec nad Nisou

V pondělí rovněž startovaly na dětském dopravním hřišti v Jablonci „Dny pro cyklisty a začínající motocyklisty“. Městská Policie Jablonec připravila společně s Libereckým krajem a autoškolou Hlavatý Jablonec nad Nisou, program pro školní skupiny, resp. pro žáky 9. tříd. Tato skupina účastníků silničního provozu patří mezi velmi ohrožené. Jsou ve věku, kdy zvažují přechod s kola na jiný dopravní prostředek a sice maloobjemový motocykl. Pořadatelé akce zvolili program, který upozornil na možná nebezpečí a seznámil je s nutností chránit sebe a dávat pozor na ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Zpestřením těchto dní bylo čtvrteční vystoupení Michala Balaše, mistra republiky v trialu. Kromě úterý, kdy byl program přerušen, bylo každý den dopravní hřiště zaplněno žáky jabloneckých škol. Celkem prošlo dny pro mladé a začínající řidiče 450 žáků.

Úterý 22. 9. 2009, Kongresové centrum Babylon, Liberec

Kongresové centrum Babylon hostilo mezinárodní Den bez aut v Liberci. Od 9:00 hod do 14:00 hod byl pro děti připraven dopravně naučný program, na jehož sestavení se podílela Policie ČR a Záchranný tým Českého červeného kříže. Na 700 dětí, které prošly všechna stanoviště a aktivně se zúčastnily programu, obdrželo dárky v podobě reflexních materiálů od Libereckého kraje.

V odpoledních a večerních hodinách pak proběhl ve spolupráci s občanským sdružením Cyklisté Liberecka průjezd cyklistů Libercem. Za přítomnosti Martina Seppa, náměstka hejtmana pro resort dopravy a dalších hostů byla slavnostně otevřena nová cyklostezka v horní části ulice Husova v Liberci. Po průjezdu Libercem byla uspořádána v kongresovém centru Babylon, krátká prezentace o cyklistické dopravě v Libereckém kraji.

Čtvrtek 24. 9. 2009, cyklostezka U Nisy, Liberec

Obdobu pondělního programu na cyklostezce Varhany uspořádal Liberecký kraj společně s Městskou policií Liberec, tentokráte na cyklostezce U Nisy. Návštěvníci stánku Libereckého kraje a Červeného kříže měli možnost vyzkoušet si první pomoc, děti pak soutěžit o ceny.

Čtvrtek 24. 9. 2009 – pátek 25. 9. 2009, obchodní centrum Géčko, Liberec

Ve čtvrtek začala dvoudenní prezentace týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje v obchodním centru Géčko. Prezentovanými tématy byly především bezpečná jízda na kole a na motocyklu. Dále byla prezentována tématika bezpečné jízdy dětí ve vozidle. Návštěvníci expozice se seznamovali se zásadami bezpečného používání dětských zádržných systémů.

Sobota 26. 9. 2009, Letiště, Liberec

V sobotu proběhl na letišti v Liberci druhý letošní „Den s dopravou“. Den plný aktivit s tématikou bezpečnosti silničního provozu navštívilo cca 1800 lidí, převážně dětí. Pozvánku přijali i některé dětské domovy v Libereckém kraji. Dnem s dopravou byl ukončen „Týden bezpečnosti v Libereckém kraji“. Liberecký kraj se i nadále bude věnovat všem ohroženým skupinám účastníků provozu na pozemních komunikacích.

„Týdny bezpečnosti v Libereckém kraji, které pořádáme dvakrát do roka, mají za cíl upozornit na všudypřítomné nebezpečí na našich silnicích. Po tématech „Mladý řidič“ a „Bezpečnost ve městech“ jsme tentokrát zvolili téma „Bezpečně v jedné stopě“. V rámci týdne plného aktivit se nám podařilo oslovit několik tisíc lidí a podpořit dopravní výchovu. Doufáme, že nehody cyklistů a motocyklistů, kterým jsme tento týden věnovali, budou ubývat a podaří se předcházet mnohdy zbytečným zraněním,“ uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Zdroj: Liberecký kraj, Ing. Jan Polák, Mgr. Jiří Langer

Pin It on Pinterest