dul-kovarnaV historickém dole Kovárna v Peci pod Sněžkou otevřeli jeskyňáři novou chodbu. Jedná se o asi třicet metrů dlouhou chodbu v takzvaném mezipatře, kde se střetávají historické dobývky z 19. století a geologické průzkumy na cínové, měděné a wolframové rudy z 50. let minulého století. Chodbu si můžete prohlédnout v rámci prohlídkové trasy B.

Dosud nepřístupné prostory historického dolu Kovárna v Obřím dole, v nitru Sněžky, se nyní otevřely všem milovníkům technických památek. Speleologický spolek z Albeřic zpřístupnil další z části podzemního labyrintu. Jedná se o slepou chodbu v délce asi 30 metrů, která se odborně nazývá čelba. Ve zpřístupněné části tohoto důlního díla je tato čelba jako jediná upravená pro běžné prohlídky.

Nově zpřístupněná chodba je k vidění na nejníže položeném místě prohlídkového okruhu B. Prohlídky delší a fyzicky náročnější trasy začínají v 10, 13 a 16 hodin zaberou okolo dvou hodin. Nevšedním zážitkem je už padesátimetrový vertikální sestup po nerezových žebřících, lávkách a schodištích.

Do podzemí se můžete vypravit od 30. června do 2. září, a to každý pátek, sobotu a neděli. Pro vstup do dolu doporučujeme pevnou obuv a teplejší oblečení, protože v chodbách se pohybuje teplota okolo 7°C. Počet návštěvníků v jedné prohlídce je omezený na deset lidí, proto je vhodné zajistit si vstupenky předem v informačním centru Veselý výlet v Peci pod Sněžkou. Vstupné na trasu B vyjde na 350 korun.

Zdroj: Kudy z nudy

 

Pin It on Pinterest