001

Hana Palečková – Ráno na Jizerce

Na čtvrteční vernisáži výstavy Zaostřeno na Jizerky byly v libereckém Centru Babylon představeny nejlepší fotografie Jizerských hor. Ty vybírala odborná porota z těch, které byly zaslány do stejnojmenné fotografické soutěže. Připojila se i jedna, která dostala nejvíce hlasů v internetovém hlasování veřejnosti. Vernisáž navštívilo přes 80 lidí a to nejen z řad samotných fotografů, ale i dalších milovníků Jizerských hor. Krom vyhlášení výsledků si přítomní vyslechli i hudební vystoupení Lukáše Pelce, který příjemnou atmosféru doprovázel na kontrabas. „Jsem rád, že účast byla takto vysoká a že zájem lidí o Jizerského hory neupadá. Ale vlastně se nedivím, vždyť ty vystavené snímky jsou opravdu nádherné“, řekl Ondřej Petrovský, ředitel pořádající Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Představen byl i kalendář Zaostřeno na Jizerky 2015, který vzešel z vystavených fotografií. Všichni autoři, kteří do soutěže zaslali svůj snímek, ho obdrželi jako poděkování za účast. Další si ho zakoupili za 300,- Kč s tím, že výtěžek z jeho prodeje putuje zpátky do Jizerských hor na výsadby původních druhů dřevin. Kalendář bude možné si objednávat i nadále a to přímo u nadace na tel. 605 701 503, emailem jizerky@ecn.cz nebo osobně v liberecké kanceláři Matoušova 453/21. „O kalendář je obrovský zájem a již nyní máme zarezervováno na 500 kusů. Některé společnosti si nechali dotisknout své logo a používají ho jako poděkování svým partnerům“, vysvětlil Petrovský.

Fotografickou soutěž pořádala nadace již počtvrté a každým rokem do ni zasílá své snímky kolem 50 autorů a snímků se schází stabilně přes 200. Ne jinak tomu bylo i letos. Ze zaslaných snímků pak odborná porota vybrala 37 nejzdařilejších a ty putovaly na výstavu. Přidala se k nim i fotografie, kterou vybírala po celou dobu prázdnin v devíti kolech veřejnost na internetových stránkách. Jen loni bylo díky výtěžku z prodeje kalendářů vysázeno přes 40 000 mladých stromků do Jizerských hor a bylo vybudováno přes 5 kilometrů oplocenek, které je chrání. I letos bude výtěžek určen na tento účel a lidé mohou přispět i do pokladničky, která je umístěná u výstavy. „Velice si cením, že lidé touto cestou pomáhají Jizerkám a jsem rád, že jim za to můžeme nabídnout tento pěkný kalendář, který jim zprostředkuje krásné podhledy do tohoto pohoří“, sdělil Petrovský.

Od pondělí je možné si výstavu prohlédnout v Babylonském nákupním městečku. V listopadu se přesune do prostor OC Forum Liberec a následně do vybraných obcí Libereckého kraje. Na výstavu se žádné vstupné nevybírá a organizátoři již připravují vyhlášení dalšího ročníku fotografické soutěže.

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest