hasičská zbrojnice 1Setkání zástupců profesionálních i dobrovolných hasičů z Frýdlantu, Heřmanic, Dětřichova a Kunratic a starostů těchto obcí s vedením polského města Pieńsk hostila v tomto týdnu radnice ve Frýdlantu. Tématem jednání, kterého se za Frýdlant účastnil starosta města Dan Ramzer, byl připravovaný společný česko-polský projekt týkající se hasičské techniky i společných školení a cvičení.

Město Pieńsk dlouhodobě spolupracuje s obcí Heřmanice a nově navázalo partnerskou spolupráci i s Kunraticemi. Nyní se stalo partnerem pěti obcí a jejich hasičských sborů v přípravě společného projektu, který chce získat peníze z česko-polského fondu Cíl 3. „Získat peníze z Integrovaného regionálního operačního programu na podporu činnosti hasičů, takzvaného IROPu, nám není umožněno. Proto zkoušíme jinou cestu,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Cílem projektu je během tří let vybavit vybrané hasičské jednotky na obou stranách hranice novou technikou, ve Frýdlantě vybudovat krizový sklad humanitární pomoci, v Pieńsku postavit hasičské školicí středisko. „Nejde ale jen o nákup techniky a stavby. Co je možná ještě důležitější, je prohloubení znalostí a dovedností hasičů. Projekt počítá s řadou vzájemných školení, cvičení, s taktickou přípravou. Tak, aby došlo k součinnosti hasičských sborů na české i polské straně hranice a aby hasiči získali nové zkušenosti,“ zdůrazňuje Dan Ramzer. Díky projektu by mohl vzniknout také například společný česko – polský hasičský slovníček, uvažuje se také o přípravě studijních a vzdělávacích materiálů.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest