LIBEREC – Pět dní před začátkem mistrovství světa v klasickém lyžování bylo v Liberci dostatek volných míst v hotelech, v penzionech a v privátech. Zahraniční a domácí fanoušci nemají zájem především o ubytování s cenou přes 1500 korun za osobu a noc. Řada hotelů v poslední době zlevnila, další však nechávají ceny na 2500 až 3000 korunách za osobu a noc.
Ceny v hotelech a penzionech, které spolupracují se zprostředkovatelskou cestovní kanceláří, se v Liberci před měsícem pohybovaly od 1500 do 4000 korun. Nyní lze noclehy v penzionech sehnat již od 750 korun, v tříhvězdičkových hotelech od 1250 korun. “Zprostředkovatelská cestovní kancelář obsadila zatím přibližně 4500 lůžek a nabízí ještě asi 500. Před měsícem jich bylo volných kolem 1000,” upozornil Dohnálek. Šampionát se koná od 18. února do 1. března.
Lidé pronajímají v Liberci fanouškům lyžování i celé rodinné domy. Jeden z nich poskytl majitel skupině deseti zahraničních návštěvníků na dva týdny. “Dostane 40 000 korun. A když se svým klientům zmínil, že neví, kde bude bydlet, zaplatili mu ještě dovolenou v Thajsku,” řekl důvěryhodný zdroj. Turisté dají za celý dům okolo 70 000 korun. Každého z nich však vyjde jedna noc na 500 korun. Rodinný dům stojí nedaleko od dějiště závodů a v hotelu nebo v penzionu na podobně atraktivním místě by cizinci utratili mnohem více peněz.
Pokoje pronajímají fanouškům lyžování na Liberecku také Lázně Libverda. “Zprostředkovatelská cestovní kancelář s námi zrušila smlouvu. Ubytování nabízíme sami, nocleh se snídaní a s jednou lázeňskou procedurou vyjde na 760 korun. V souvislosti s mistrovstvím světa si ale objednalo pobyty u nás málo hostů. Nedávno jsem je nabízela na veletrhu v polské Vratislavi, ale lidé tam většinou ani nevěděli, že v Liberci nějaké mistrovství světa bude,” prohlásila vedoucí obchodního oddělení Lázní Libverda Bernadeta Zapadlová.

Pin It on Pinterest