[singlepic id=400 w=101 h=133 float=left]1. 4. Vynášení Morany,
od školy v 10.00 hod.
Tradiční průvod vychází v 10.00 hod. od školy, aby se zapálením Morany a jejím vhozením do vody rozloučil se zimou.

3.-5. 4. filmový festival Jeden svět,
v aule školy
Poprvé se Jindřichovice stanou hostitelem festivalu o lidských právech, nazvaného Jeden svět. Celostátně festival pořádá společnost Člověk v tísni, organizátorem jindřichovické části je o.s. Lunaria ve spolupráci se ZŠ a MŠ Jindřichovice a Místní agendou Jindřichovice. Promítat se bude v aule školy a vstupné je celostátně hlavním organizátorem stanoveno na 60 Kč, přičemž jsme kvůli nedobré ekonomické situaci zde ve výběžku dostali výjimku na 50 Kč za celý večer.
Poučení můžete čerpat z těchto filmů:

Pátek 3. 4. 2009
17.00 René
19.00 Tenkrát II.

Sobota 4. 4. 2009
17.00 I.O.U.S.A.
19.00 The Age of Stupid (Čas hlupáků)

Neděle 5. 4. 2009
17.00 Poison Fire (Jedovatý plamen)
Old Man Peter (Poslední šaman)
19.00 Flow-For Love of Water
(Z lásky k vodě)

René je sběrný dokument o třicátníkovi, který se od svých 16 let pravidelně vrací za mříže pro krádeže.
Tenkrát II. je film o rozpadu Československa jakožto důsledku střetu idealistického a pragmatického pojetí politiky.
Film I.O.U.S.A sleduje růst zadlužení USA, jeho příčiny a také důsledky. Může nabídnout odpovědi na otázky po příčinách současné ekonomické krize.
Čas hlupáků se sci-fi pohledem z roku 2055 jakoby vrací do současnosti a ukazuje možnosti, které jsme měli, než se v další generaci naplno projevily důsledky globálního oteplování a globalizace.
Jedovatý plamen je o aroganci společnosti Shell, která těží ropu u nigerijských vesnic a nenávratně poškozuje místní životní prostředí.
Poslední šaman naopak vyvažuje naše emocionální napětí pohledem člověka, který osamoceně a v souladu s přírodou žije v sibiřské tajze.
A končit budeme vděčně a pozitivně filmem Z lásky k vodě. Je o vodě – skutečné esenci života, podmínce života všeho živého na této planetě.

Připravili jsme pro vás i besedu s PhDr. Janem Šolcem, bývalým poradcem Václava Havla, který nás poctí svou návštěvou v sobotu 4. dubna a shlédne s námi oba sobotní dokumenty. O nich, ale i například o filmu „Tenkrát II.” si budeme povídat. Ale jak pana Šolce znám, můžeme se od těchto témat díky jeho rozhledu dostat ještě mnohem dál…
Věřím, že se tedy v první dubnový víkend máme na co těšit.
Zbyněk Vlk

5. 4. Humanitární sbírka,
od 10.00 do 12.00 hod na obecním úřadě
Občanské sdružení Diakonie Broumov ve spolupráci s Klubem žen pořádá humanitární sbírku.

Přijímáme:
• Veškeré dámské, pánské, dětské oblečení z bavlněného materiálu – i poškozená trička, košile, mikiny, tepláky, halenky, kalhoty, kimona
• Lůžkoviny, ručníky, utěrky, látky – nejméně 1m2 i poškozené
• Zimní oblečení – jen nepoškozené, bez fleků, děr, molů a rozbitých zipů
• Kožené nepoškozené věci – bundy, kabelky, peněženky, pásky
• Nepoškozené záclony různých rozměrů, larisy, vlněné deky
• Plyšové hračky, spací pytle, knihy – nepoškozené
• Boty – pouze nové
• Přikrývky – pouze péřové
Nepřijímáme:
• Svetry, silonové a dederonové oblečení
• Saka, uniformy, vatové, balónové a šusťákové kabáty
• Molitanové věci a jakékoliv odřezky
• Péřové bundy, vatové přikrývky, polštáře, stany, koberce, matrace
• Lyžařské potřeby, obnošené boty
• Nebezpečný odpad – lednice, televizory, sporáky, počítače a další elektrospotřebiče
• Nábytek
• Domácí potřeby, nádobí, kufry, kočárky, školní potřeby
Náklady na likvidaci těchto nepotřebných věcí výrazně snižují hodnotu humanitární sbírky. Všechny věci balte do pytlů, ne do krabic!!!!

7. 4. Velikonoční dílna,
od 15.00 v jídelně školy
Turisťáček nejen pro své členy pořádá Velikonoční dílnu, při které si budeme vyprávět o tradicích Velikonoc a zdobit vajíčka. S sebou vyfouknutá vajíčka.
9. 4. Základy účetnictví,
od 16.00 hod. v aule školy
Skupina MA 21 pro vás připravila seminář k úvodu do účetnictví, přednáší Mgr. Dagmar Vondráčková, vstup zdarma.

11. 4. Vajíčkovník,
sraz na nádraží v 13.45 hod.
Turisťáček pořádá pro širokou veřejnost výlet za Vajíčkovníkem v Dolní Řasnici. S sebou ozdobené vajíčko, které můžete pověsit na strom Vajíčkovník. Na akci je bohatý kulturní program pro děti i dospělé. Zpátky se vrátíme vlakem v 15.45 hod.

12. 4. Velikonoční zábava na Sudu,
od 20.00 hod.
Skupina Kamínky vás zve na Velikonoční zábavu na Obřím Sudu. Odvoz pro Jindřichovičáky je zajištěn autobusem v 19.30 hod. ze zastávky autobusu, v 19.45 hod. nabereme Novoměšťáky na náměstí, zpátky ve 2.00 hod. Cena jízdného je 20 Kč (zpáteční
40 Kč). Vstupné 30 Kč.

21. 4. Den Země s Turisťáčkem,
sraz v 15.00 před školou
Turisťáček organizuje brigádu pro všechny, kterým není lhostejné prostředí, ve kterém žijeme. S sebou si vezměte pracovní rukavice. Postaráme se o úklid školní zahrady, dětského hřiště za starou školkou a dalších míst v Jindřichovicích. Všichni brigádníci si za odměnu můžou opéct buřta a zazpívat u ohně na školní zahradě (pokud nám počasí dovolí).
Připomeňme si, že v loňském roce v rámci Dne Země vysázela Maruška Nevečeřalová spolu se Zdenkou Kalousovou čtyři smrčky na Kukačce. Původně tady totiž smrky rostly, jak můžete vidět na fotografii. >>>

23. 4. Vernisáž výstavy Oáza skřítků,
15.00 ve vestibulu školy
Děti i dospělí mohou ovlivnit plánovanou obnovu hřiště za starou školkou svým hlasem pro hrací prvky, které by si na hřišti přáli. Výstava s anketou potrvá do konce dubna.

30. 4. Čarodějnice v Jindřichovicích,
v 18.30 u zastávky autobusu
V 18.30 se setkáme u autobusové zastávky, kde místní sbor dobrovolných hasičů postaví májku. Při této příležitosti máme na vás dvě kvízové otázky:

1. Kdy se v Jindřichovicích stavěla májka naposledy?
2. Kdo je ten kluk na fotce, který vylezl na májku? >>>

Poté vyrazí průvod malých i velkých čarodějnic (očekáváme kreativitu účastníků) s lampióny a hudebními nástroji směrem na fotbalové hřiště, kde se setměním zapálíme vatru. Vedle velkého ohně rozžehneme i malý pro buřtové labužníky a zábava se rozjede na plné obrátky. Klub na fotbalovém hřišti určitě nachystá spousty lahůdek a dobrého pití a k tomu všemu nám zahraje frýdlantská skupina SP Band.

7. 5. Besídka ke dni matek,
od 17.00 hod. v aule školy
ZŠ a MŠ zve všechny maminky, tatínky a přátele školy na besídku s básničkami a písničkami.

16. 5. Loupežnická pěšina
Turisťáček se přidá, samozřejmě se všemi svými příznivci a zájemci, k akci turistů v Mníšku u Liberce. Stejně jako loni půjdeme osmikilometrovou trať, kterou vloni ušli i ti nejmenší turisté z oddílu. Podrobnosti k odjezdu (vlakové spojení není dobré, zkusíme posbírat pár aut) dáme včas vědět na webových stránkách a na nástěnce oddílu v přízemí školy.

16.5. Slavnostní otevření Žijícího skanzenu, „u Vlků”, od 15.00
Jak jste již na stránkách Jindřichovických listů byli informováni, dokončili jsme v závěru podzimu výstavbu areálu skanzenu. Protože však projekt nebyl dokončen po administrativní stránce, s čímž bylo ještě hodně starostí a protože následovala tuhá zima, rozhodli jsme se uskutečnit slavnostní otevření až v plném jaru.
Proto vás zveme na slavnost k otevření Žijícího skanzenu na sobotu 16. května od 15 hodin. Můžete se těšit na vystoupení Pěváku, dua Paradiso (Matějkovi) s hosty Karlou Salabovou a Janou Chválovou a na koncert hradecké miniskupiny Dva a možná i představeníčko hudebního kroužku při jindřichovické škole. A pochopitelně (na to bychom neměli zapomenout) vás čeká i komentovaná prohlídka celého areálu Žijícího skanzenu. Vstupné bude dobrovolné. Bližší informace si přečtete na plakátech a na internetu před akcí. Těšíme se na vaši účast. Zbyněk Vlk a Jana Chválová

30. 5. Kácení májky,
u autobusové zastávky, 14.00
Když už májku postavíme (a snad jí uhlídáme), slavnostně jí také skácíme.

31. 5. Dětský den,
od 14.00 u rybníka
Klub žen ve spolupráci s Turisťáčkem, skupinou MA 21 a dalšími dobrovolníky organizuje Dětský den. Sejdeme se, jako bývalo zvykem, na příjezdové cestě k rybníku na začátku lesa. Další podrobnosti ale neprozradíme, to bude překvapení.
Termíny některých akcí jsou prozatím hodně daleko a z různých důvodů může dojít k organizačním změnám. Sledujte proto webové stránky obce a obecní vývěsky, kde budou ke každé akci aktuální informace. Děkujeme za vaši přízeň a těšíme se na vaši účast.

Zdroj: Jinřichovické listy, www.jindrichovice.cz

Pin It on Pinterest