[singlepic id=1601 w=202 h=133 float=left] FRÝDLANT – Jeden z koncertů 54. ročníku Dvořákova festivalu se bude konat 15. června na nádvoří frýdlantské radnice od 17 hodin. Na programu zazní neznámá díla známých autorů: Luigi Boccherin,Mozart, Gioacchino Rosini, Paul Hindemith, Gideon Klein, Irena Kosíková, v podání Duo Brikcius – Two cellos tour.Festival pod původním názvem Dvořákův Turnov a Sychrov zrozený v pohádkové oblasti Českého ráje má centrum v ose Turnov – Sychrov – Jičín – Mladá Boleslav. Od přijetí nové koncepce o rozšíření se k akci připojilo na 19 partnerských měst, která v letošním roce uvedou na 22 koncertů.

Koncerty jsou zaměřeny na tvorbu Antonína Dvořáka, a to v různých polohách a stylech hudby, které měl Mistr rád, ať se jednalo o gospel, černošský jazz, lidovou hudbu, hudbu amerických indiánů či spirituál. Toto vše obdivoval a z tohoto inspiračního podhoubí vzešla řada jeho skladeb, které jsou považovány za vývojové pojítko pro vznik dalších žánrů hudby jako je např. jazz.

Diváci tak vedle koncertů tzv.klasické hudby uslyší koncerty dalších stylů – jazz, folk, spirituál, neworleanský dixieland. Nebudou chybět ani představení propojující hudbu s mluveným slovem v podání Otakara Brouska či Veroniky Riedlbauchové. Zajímavým koncertem bude rozhodně koncert Kvarteta Apollon nazvaný Jazz nad rybníčkem Brčálníkem, který zazní pod otevřeným nebem v zahradách hotelu Galatek v Kosmonosích. Velkolepou akcí bude závěrečný dvojkoncert Dvořákovy Stabat Mater v podání Filharmonie Hradec Králové a smíšených sborů Turnova a Hradce Králové a v obsazení vynikajících sólistů.

Rok 2009 je také rokem výročí hned několika významných hudebních skladatelů, proto bude 54. ročník zaměřen vedle Dvořákovy tvorby také na jejich díla. Festivalové koncerty představí vynikajícího Bohuslava Martinů, Francisca Tárregu, Heitor Villa-Lobose, Isaaca Albenize či Gideona Kleina, jejichž skladby budou v tomto jubilejním roce připomínkou jejich přínosu světové hudbě.

Vstupné na frýdlantské koncert činí 100 Kč.

Pin It on Pinterest