KAMENNÁ HORA (Kamienna Góra) – Problémy bývalého starosty Kamenné hory a bývalého člena rady vojvodství Artura Z. neberou konce. V roce 2006 byl odsouzen za řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu a nyní je obviněn společně s manželkou Mirellou, bývalou sekretářkou z kamenohorského magistrátu, za to, že naváděl známé lékaře k tomu aby jí vystavili falešné neschopenky. Ona se před stejným soudem zodpovídá za jejich zneužití. Vyšetřování bylo zahájeno začátkem roku 2007 u kamenohorského soudu, ale většina soudců požádala o vyloučení z projednávání, neboť se osobně znala jak se starostou Arturem Z., tak s jeho známým Jaroslawem J., který je vzděláním právník. Z tohoto důvodu byl případ předán k soudu v Jelení Hoře.
O co v kauze jde? Na jaře 2006, kdy atmosféra na kamenohorské radnici kvůli řízení starosty pod vlivem alkoholu značně zhoustla, sekretářka a manželka v jedné osobě onemocněla. V pracovní neschopnosti byla 18. března do 9. června. Na tom by nebylo nic divného, kdyby policisté pro boj s korupcí kriminálního oddělení Vojvodského ředitelství Policie ve Vratislavi neprováděli odposlech starosty. Existovalo totiž důvodné podezření na nesrovnalosti při provádění výběrových řízení a veřejných zakázek kamenohorským městským úřadem. Shromážděný důkazní materiál je v této kauze podkladem pro zahájení vyšetřování, ale podle detektivů také zakládá podezření, že neschopenky starostovi sekretářky byly vystaveny na jeho žádost. Proto byla kauza vyčleněna do samostatného řízení.
Z odposlechů, které byly odtajněny vyplývá, že Artur Z. žádal o vypsání neschopenek pro manželku svého známého Jaroslawa K., jehož žena byla lékařkou v Bolkowě, a lékaře Grzegorze R., zaměstnaného v Dolnoslezském rehabilitačním centru v Kamenné Hoře. Neschopenky od lékařky byly vypsány z důvodu astmatických onemocnění a od doktora R. na revmatické potíže. Tento lékař později přiznal, že pro Mirellu Z. vystavil čtyři neschopenky, ale udělal to: „V dobré víře, na základě prosby Artura Z.” Známý starosta mu za to nic nesliboval. V průběhu vyšetřování řekl, že toho lituje a navrhl, že se dobrovolně podřídí trestu
Záznamy odposlechů se objevily u soudu jako důkazní materiál. O nich Artur Z. prohlásil, že to nejspíš jeho hlas je, ale nebyl schopen přesně určit zda to je on, nebo ne. Jednou ze zajímavých částí odposlechů je záznam jeho rozhovoru s Mirellou, ve kterém starosta svému miláčkovi oznamuje, že ji právě povýšil a bude vydělávat přes dva tisíce zlatých.
Mezi odtajněné odposlechy Artura Z. patří i záznamy hovorů s neznámými muži, v nichž se řeší výběrová řízení, problémy starosty i tajemného J., který zmizel a nelze se s ním spojit. Mluví se v nich také o tom, že si starosta půjčil velkou částku peněz z městské pokladny a musí je okamžitě vrátit.
Artur Z. se u soudu bránil tím, že celá kauza má politický podtext. Dnes již bývalý starosta Kamenné Hory a člen rady dolnoslezského vojvodství přesvědčoval státního zástupce a soud, že v době, kdy byl zadržen a probíhala kauza: „Byl jsem považován za jednoho z hlavních odpůrců strany Právo a spravedlnost (PIS) v jelenohorském regionu”. V tu dobu měl konflikty s poslanci PIS a když končil funkci starosty v roce 2006 vládla v zemi právě tato strana.
„Vyšetřování kauzy bylo prozatím odložené do konce srpna, protože čekáme na posudek znalce v oblasti účetnictví a daní. Od výsledků znaleckého posudku se budou odvíjet další úkony prováděné v této kauze,” informoval Violetta Niziołek, mluvčí státního zastupitelství v Jelení Hoře.
(Zdroj: Euroregionální Periskop – Nowiny Jeleniogórskie nr 17, s. 16),

Pin It on Pinterest