[singlepic id=1703 w=101 h=133 float=left]LIBEREC/ WOJANÓW – Česko-polský univerzitní web, mezinárodní cyklistické a automobilové závody, dětské pobytové tábory, cvičení hasičů, propagační materiály partnerských měst, festival českých a polských filmů a dalších několik desítek akcí podpořil 16. června řídící výbor Euroregionu Nisa na svém zasedání v polském Wojanówě. Celkem v tomto kole přidělil na přeshraniční spolupráci 715 tisíc euro, což je přibližně devatenáct miliónů korun. Informoval o tom jednatel české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.
„Do pátého kola bylo přihlášeno 19 česko-polských a 32 polsko-českých projektů. Od začátku fungování Fondu malých projektů, tedy od dubna roku 2008, jich schválil řídící výbor 140 v celkové výši téměř 2 milióny euro,” vysvětlil Jaroslav Zámečník.
O peníze na přeshraniční spolupráci mezi Českem a Polskem nejčastěji žádají obce, mikroregiony, školy a zájmová sdružení jako jsou například hasiči, sportovní kluby nebo i literární spolky. „Některé organizace celkem pravidelně na tzv. evropské peníze dosáhnou, jiné zřejmě odrazuje poměrně složitá administrativa kolem celého procesu a fakt, že nejdřív musí akci zaplatit ze svých peněz a po vyúčtování čekat na proplacení,” řekla manažerka Fondu malých projektů Jana Kačerová z Euroregionu Nisa. Zároveň upozornila, že datum přijímání žádostí do dalšího, šestého kola, je 6. října 2009.
(Zdroj: Tisková zpráva Euroregionu Nisa,18. června)

 

Pin It on Pinterest