[singlepic id=1746 w=101 h=133 float=left]Rozhovor s Evou Machkovou, předsedkyní Kruhu přátel hudby při Mezinárodním centru duchovní obnovy Hejnice o 24. ročníku varhaní a duchovní hudby konané v Bazilice Navštívení P. Marie v Hejicích.

Jak dlouho se připravuje celý cyklus koncertů na jednu sezónu?Koncerty v bazilice Navštívení P. Marie se připravují s předstihem 1 a půl roku, je to nutné kvůli zahraničním umělcům, kteří plánují v Česku své turné a nebo jsou poblíž naší republiky, tak jak tomu bylo u koncertu Saskatoon Children´s Choir, který se zúčastnil světové soutěže pěveckých sborů ve Vídni, zvítězili a pak jeli do Čech. Ale i čeští umělci mají své kalendáře zaplněné a je třeba termíny koncertů včas si u nich rezervovat.

Kdo koncerty připravuje?

Koncerty pořádá občanské sdružení Kruh přátel hudby při Mezinárodním centru duchovní obnovy Hejnice. Předsedkyně KPH je Eva Machková, která dělá celkovou dramaturgii koncertů, pokladní Božena Svobodová a o propagaci se stará profesionální výtvarník Kamil Drahozal. Koncerty se zajišťují buď přímo s umělci nebo agenturami, sbory anglicky mluvících zemí nám zajišťuje pražská společnost vedená Johnem Tregellasem, s kterou spolupracujeme od roku 1997.

Kolik je rozpočet jedné sezóny?

Okolo 400.000 korun. Navíc letos odpadli naši hlavní sponzoři. Dík patří Českému hudebnímu fondu, Městům Hejnice, Raspenava, Nové Město pod Smrkem, Steinel Elektronic Raspenava – ještě nám stačili poslat peníze a dnes již končí, Detoa Albrechtice v Jizerských horách, Jablotron Jablonec nad Nisou, Česká spořitelna a. s. Liberec, Aldit Jablonec n. Nisou, Jiří Kellner výrobce a prodejce lázeňských oplatků, IBR Consulting Liberec, Nadace Preciosa Jablonec nad Nisou, OK Tour Jablonec n. Nisou, Overlack Furniertechnik Raspenava, Novus Česko Raspenava, dík patří i soukromým osobám, které poslali peníze a nepřejí si být jmenováni.

Jaký je zájem místních lidí, myslím tím hejnických a z blízkého okolí?

Zájem místních lidí z nejbližšího okolí by mohla být vyšší, mají to, jak se říká u nosu a nevyužíjí toho. Je to škody, protože se na koncerty sjíždějí lidí z celého okolí a z příhraničních německých a polských měst a vesnic.

                                                                                                 Ptal se jan Šebelka (14.7.2009)

Pin It on Pinterest