[singlepic id=1703 w=101 h=133 float=left]LIBEREC – Euroregionální Periskop je název nejnovějšího projektu, kterým chce Euroregion Nisa zpřístupnit informace z polské části tohoto území pro širokou veřejnost. Po dobu jednoho roku chce jednou za měsíc zveřejňovat na svých webových stránkách (www.ern.cz) v sekci aktuality překlady vybraných článků z polských tištěných i elektronických médií. „Nejde nám o oblast turistiky ani o kalendář akcí, které se na polské straně dějí. Zásadně se také chceme vyhýbat zprávám z černých kronik nebo laciným senzacím. Naší snahou je přinášet zajímavé informace týkající se mimo jiné samospráv, dopravy, využívání peněz z EU, tedy takové, které se mohou stát inspirací pro naše obce a města, nebo pro obyvatele regionu, “ vysvětluje tajemník ERN Jaroslav Zámečník.

V červnovém Euroregionálním Periskopu najde zájemce například informace o tom, jak zastupitelé města Nowogrodziec jeli na zájezd do Benátek a Říma za služební peníze, kolik si vydělávají dolnoslezští přednostové nebo o společném projektu polských lázeňských měst si v budoucnosti nekonkurovat.

Periskop je jedna z dalších aktivit, která naplňuje původní ideu euroregionů v celé Evropě. První z nich vznikl deset let ukončení 2. světové války na německo-holandské hranici a myšlenkou tamních lidí bylo začít se po válce v pohraničí navzájem sbližovat, potřebovat se, opravovat hraniční přechody apod. Podobně vznikaly mezi státy tehdejší západní Evropy desítky jiných euroregionů. V roce 1991 byl z totožného důvodu založen Euroregion Nisa. Oblast současného Libereckého kraje, Šluknovska a přilehlého polského a německého příhraničí bylo vlivem 2. světové války poznamenáno stěhováním obyvatel, posunem hranic a následnou devastací v materiální i duchovní rovině.

„Letos uplynule dvacet let od pádu Berlínské zdi, máme dva roky od vstupu do šengenského prostoru, ale stále jako bychom přes Jizerské hory ke svým sousedům nedohlédli. Odtud také pochází název našeho projektu: Euroregionální Periskop,“ vysvětlil Zámečník.

(Zdroj: www.ern.cz)

Pin It on Pinterest