[singlepic id=1782 w=101 h=133 float=left]FRÝDLANT – V roce 1984 založil ve Frýdlantu legendární hudební pedagog Karel Velebný týdenní interpretační seminář jazzové hudby. Také letošní workshop budou lektorovat přední čeští a zahraniční jazzoví hudebníci. Přinášíme stručné informace o amerických lektorech 26. Letní jazzové dílny 2009:Gary Rismiller,

rodák z města Bethlehem (stát Pensylvánie), hraje na bicí nástroje už déle než 25 let. Hru na bicí nástroje studoval u Joe Morella a později hrál s takovými velikány jako Phil Woods, Dave Liebman, Eric Kloss, Tom Harrell, Randy Brecker, Don Patterson, Urbie Green, George Young, Bobby Troupe, Janet Lawson, Gary King, ad. Účinkoval rovněž v předkapelách na koncertech, kde byli hlavními hvězdami Lionel Hampton, Cab Calloway, Joe Henderson, a Spyro Gyra. Bubeník pravidelně vystupuje se svými kapelami, ale také s dalšími sestavami jako jsou např. Skip Wilkins/Jill Allen Quartet, the Nick Driscoll Quartet, a the Alan Gaumer Quintet. Během své kariéry se objevil na klubových pódiích v New Yorku (The Village Gate a Tavern on the Green), ale také v národním parku Delaware Water Gap nebo ve Philadelphii (Blue Moon Jazz Club). Už od založení Slavností umění v Delaware Water Gap se pravidelně zúčastňuje této akce s různými sestavami. Z významnějších festivalů je možné zmínit jeho účast na Central Pennsylvania Mellon Jazz Festivalu, the Scranton Jazz Festivalu, the Wichita Jazz Festivalu, Mayfair festivalu, nebo na domácí akci Musikfest v Bethlehenu. Gary Rismiller zhruba 20 let soukromě vyučuje hře na bicí nástroje. Na jazzovém festivalu ve Wichitě působil v roli porotce a během červencové akce Jazz Getaway na Moravian College si jako lektor zahrál také s legendárním Clarkem Terrym.

Neil Wetzel,

je odborným asistentem na hudebním oddělení Moravian College ve městě Bethlehem (stát Pensylvánie): jeho hlavními obory jsou výuka hry na saxofon a vedení programu jazzového studia. Je absolventem University of the Arts ve Philadelphii, kde po bakalářském titulu (Bachelor of Music), získal vyšší akademický stupeň (Master of Arts). V současnosti jako doktorand připravuje disertační práci na pedagogické fakultě Kolumbijské univerzity. Je zakladatelem a ředitelem letního hudebního semináře na Moravian College, na kterém si zahrál s mnoha jazzovými esy jako Clark Terry, Al Grey, Terrel Stafford, Milt Grayson, Stanley Turrentine a Bobby Watson. Jako interpret doprovázel řadu velikánů show businessu, mezi nimiž byli např. Tony Bennett, Natalie Cole, Bob Hope, Johnny Mathis, Bernadette Peters, Tommy Tune, Steve Lawrence a Eydie Gorme, the Temptations a the Four Tops. Hostoval rovněž s kapelou the Philly Pops Orchestra, se kterou v Carnegie Hall doprovázel zpěvačku Patti Page. Nahrávka tohoto koncertu, kterou vydala firma DRG, získala v roce 1999 Grammy v kategorii Tradiční populární hudba. Neila Wetzela si můžeme také poslechnout na posledních čtyřech CD jazzového pianisty Erica Mintela: Live, Hopscotch, Dynamo a Four on the Floor.

Skip Wilkins

se narodil a vyrůstal v hudební rodině v Massachusetts. O jazz se zajímal od útlého dětství, takže poprvé na pódium vystoupil už v mateřské škole. Původně se mu zalíbilo zpívání, ale pak se jeho hlavním nástrojem stalo piano. Průběh jeho uměleckého dozrávání ovlivnila řada šťastných setkání s významnými osobnostmi – při pobytu v Bostonu byli mezi jeho partnery např. bubeníci Joe Hunt a Bob Moses nebo saxofonisté Jimmy Mosher a John LaPorta, v Denveru se mezi jeho spoluhráče zařadili saxofonista Plas Johnson, zpěváci Mark Murphy a Darmon Meader, trumpetista Conte Candoli, basista Milt Hinton nebo bubeník Peter Erskine. V roce 1995 se Skip Wilkins přestěhoval do Pensylvanie, kde jeho kariéra pokračovala ve skupině Wilkins & Allen Quartet. S tímto souborem pohostinsky vystoupili mj. saxofonisté David Liebman, Stanley Turrentine, Bobby Watson, trumpetista Clark Terry nebo trombonista Al Grey. Na domácí scéně Skip Wilkins samozřejmě vystupuje s muzikantskými legendami Filadelfie, jako jsou např. Mickey Roker, Larry McKenna a John Swana. V roce 2005 založil nový Skip Wilkins Quintet, se kterým na dvě alba nahrál svých 18 původních kompozic. Vedle svých koncertních a kompozičních aktivit se Skip Wilkins už přes dvacet let věnuje pedagogické činnosti. Poté, co ukončil studium kompozice a aranžování na Berkleee College of Music, se stal členem pedagogického sboru této jazzové školy v Bostonu. Od roku 1987 do 1995 působil na University of Northern Colorado v městě Greeley a poté, co se odstěhoval na východní pobřeží, vyučoval na Muhlenberg College v městě Allentown, na Moravian College v městě Bethlehem a v současné době přednáší hudební teorii a jazzovou historii na Lafayette College v městě Easton. Během svého působení v Coloradu začal Skip Wilkins psát aranžmá, která využívají vokální jazzové ansámbly po celých Spojených Státech.

Pin It on Pinterest