[singlepic id=1785 w=101 h=133 float=left]FERDINANDOV – Zcela unikátní objev učinil pražský zoolog Karel Nepatrný při výletě údolím Malého Štolpichu. U jedné tůňky si povšiml podivného zvířete, které po několika minutovém pozorování identifikoval jako vačici drsnosrstou. „Nevěřil jsem svým očím, protože se tento druh vyskytuje pouze na západní polokouli v prostoru od jižního Mexika k Bolívii,“ řekl udivený vědec. Vačice jsou menší až středně velcí vačnatci, jsou napůl stromoví všežravci, nicméně je zde mnoho výjimek. Jeden druh se například jmenuje vačice vydří.(Na obrázku) Nejvíce druhů tohoto řádu má dlouhý čenich, úzkou lebku a nápadný sagitálni hřebínek. „Vačice jsou tak vzhledově specifická zvířata, že si je nelze splést. Stačil jsem si všimnout, že měla pět řezáků, z toho čtyři na spodní čelisti, jeden špičák, tři třenové zuby a čtyři stoličky,“ uvedl zoolog a dodal, že vačice také mají charakterickou chůzi, protože našlapují celým chodidle.

Jsou to všežravci s velmi širokým spektrem potravy. Jejich nespecializovaná biologie, pružné stravovací návyky a reprodukční strategie z nich dělá úspěšné kolonizátory schopné přežít i náročné časy. To je nejspíš důvod, proč se začali rozšiřovat na území Severní Ameriky. O to větší je záhada, jak se vačice ocitla v Jizerských horách a jaké má vůbec šanci k přežití.

Námi oslovení zoologové jsou k objevu vačice ve Ferdinandově skeptičtí. „Víte, pan kolega Nepatrný si občas rád přihne a pak vidí nejrůznější havěť. Minule nás přesvědčoval, že viděl v Pekelském rybníku anakondu,“ prozradil zoolog, který nechce být kvůli příbuznosti s Karlem Nepatrným jmenován, protože je jeho bratr.

(Zdroj. Agentura Prasilbaron)

Pin It on Pinterest