[singlepic id=1809 w=101 h=133 float=left]SMĚDAVA – Náměstek hejtmana LK pro dopravu Martin Sepp a krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář. 20. října ve 13 hodin slavnostně zahájí provoz na otáčce autobusu na Smědavě.„Otáčka byla vybudována Lesy České republik, ve spolupráci s Libereckým krajem pro zajištění dodatečného parkovacího prostoru a bezpečné dopravy turistů, lyžařů i cyklistů na důležitou turistickou křižovatku v Jizerských horách,“ uvedl náměstek hejtmana.Podle něj je důležité i to, že upravený prostor lze využít i pro případné přistání vrtulníku při záchranné akci Horské služby JH Letecké zdravotnické záchranné služby a podobně.

„Výstavba autobusové otáčky na Smědavě v Jizerských horách byla iniciována v roce 2008 Libereckým krajem z důvodu neexistence odpovídající plochy pro otáčení autobusů, které do Jizerských hor dopravují turisty, lyžaře i cyklisty. Cílem tohoto záměru bylo zajištění dostatečného parkovacího prostoru, bezpečnosti návštěvníků hor i ochrany parkujících aut před poškozením. V průběhu výstavby bylo dále rozhodnuto o vybudování prostoru pro přistání vrtulníků Letecké zdravotnické záchranné služby,“ uvedl Martin Sepp.

Otáčka autobusů a heliport byl vybudován na pozemcích a z finančních prostředků Lesů ČR v rámci Programu 2000, který je určen k naplňování veřejných zájmů v lesích.

Očekává se rovněž účast vedoucí Odboru dopravy Libereckého kraje Stanislavy Jakešové, starostů obcí ve Frýdlantském výběžku, zástupců provozovatele veřejné dopravy ČSAD, zástupců Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, zástupců veřejnosti z řad členů Klubu českých turistů či Spolku pro vlastivědnou práci v Liberci a okolí, provozovatelů Jizerské magistrály atd.

Program začne ve 13 hodin u turistické chaty Smědava na Jizerských horách. Pro zájemce z řad široké veřejnosti bude zajištěna doprava z nádraží v Hejnicích s odjezdem autobusu v 12:15 hodin od nádraží. Doprava veřejnosti zpět je rovněž zajištěna.

(zdroj: Liberecký kraj)

Pin It on Pinterest