[singlepic id=2148 w=101 h=133 float=left]HEJNICE – Unikátní soubor téměř 300 starých pohlednic Frýdlantska přináší nová kniha libereckého nakladatelství KNIHY 555 Album starých pohlednic – FRÝDLANTSKO. Křest publikace se uskuteční v úterý 8. prosince 2009 od 17 hodin v Mezinárodním centru duchovní obnovy v Hejnicích (bývalý klášter). Současně s křtem proběhne vernisáž putovní výstavy nazvaná Frýdlantsko na starých pohlednicích, která bude zde k shlédnutí od 8. 12. do 4. 1. 2010 a v roce 2010 v dalších městech a obcích na Frýdlantsku.Prostřednictvím historických pohlednic nás autoři knihy – přírodovědec a spisovatel Miloslav Nevrlý a publicista a nakladatel Pavel D. Vinklát, provedou celým Frýdlantským výběžkem a zčásti i Jizerskými horami. Z mnoha soukromých sbírek i některých institucí byly pečlivě vybrány ty nejkrásnější a nejzajímavější pohlednice, které dokumentují dobu od počátku 20. století do čtyřicátých let. Čtenář navštíví nejen všechna města a obce oblasti – Frýdlant, Bílý Potok pod Smrkem, Hejnice, Lázně Libverdu, Raspenavu, Nové Město pod Smrkem, Jindřichovice pod Smrkem, Dětřichov, Heřmanice, Kunratice, Višňovou, Černousy, Arnoltice, Pertoltice, Krásný Les, Horní a Dolní Řasnici, Bulovku, ale také jejich jednotlivé části a zapomenuté osady. Pohlednice zachytily i významná místa jižního okraje Frýdlantska – Jizerských hor, jako jsou Smrk, Smědava, Paličník, Frýdlantské cimbuří, Ořešník, údolí Černého potoka, Velký Štolpich… V několika případech se publikace dotýká i sousedního polského území.

Čtenáře jistě zaujmou snímky z dob, kdy se v obcích nacházely výstavní podnikatelské vily, obytné domy, významné hostince, v provozu byly mnohé průmyslové podniky…, z nichž leckteré po roce 1945 vzaly za své. Stejně tak dopisnice přinášejí pohledy do frýdlantské zvlněné krajiny a podhorských území, které se rovněž proměnily ve druhé polovině minulého století necitlivými zásahy tehdejší komunistické společnosti.

Poutavý text, přeložený do němčiny, většinou na tuto proměnu krajiny upozorňuje, vysvětluje ji a tím jistě přináší mnoho nového a zajímavého místním obyvatelům i všem návštěvníkům Frýdlantska. Kniha se tak stává jistým průvodcem po trochu opomíjeném území Frýdlantského výběžku, jednoho z nejsevernějších míst naší země. Zvláště pro sběratele pohlednic a znalce je v závěru knihy sestaven soupis vydavatelů, fotografů a výrobců pohlednic, nechybí ani dvojjazyčný místopisný rejstřík měst, obcí a krajinných lokalit. Věříme, že kniha, která se na pultech knihkupectví objeví již 8. prosince 2009, potěší v předvánočním čase všechny zdejší obyvatele i ostatní zájemce o historii tohoto neprávem opomíjeného koutu Libereckého kraje.

Album starých pohlednic – Frýdlantsko je pak již 22. svazkem jednotné ediční řady, mapující zajímavé oblasti naší země. Z našeho regionu již vyšly svazky věnující se Jizerským horám, Lužickým horám a Ještědu, Krkonoším, Podkrkonoší, Českému ráji či Českosaskému Švýcarsku.

Vázaná celobarevná publikace, česko-německý text, formát 23 x 21 cm, 156 stran, cena 495 Kč, vyjde 8. prosince 2009.

Autoři publikace

RNDr. Miloslav Nevrlý (*1933), přírodovědec a dlouholetý pracovník Severočeského muzea v Liberci, se také celý život věnuje vlastivědné literatuře. Kromě výjimečné a čtenářsky oblíbené Knihy o Jizerských horách napsal řadu odborných i naučných publikací, průvodců, map a stovky článků. Je autorem knih Karpatské hry, Větrné toulání, Nejkrásnější sbírka, Chvály Zadní země, Kryštofovo Údolí – putování časem a krajinou, Zašlá chuť morušek, Připomínky zašlých časů – Pomníčky Jizerských horad. Žije v Liberci.

Kontakt: RNDr. Miloslav Nevrlý, tel. 737 922 520, m.nevrly@volny.cz

 

Mgr. Pavel D. Vinklát (*1959), původním povoláním učitel, publicista a nakladatel, se od dětství zajímá o regionální vlastivědu. V letech 1996–2000 redakčně i autorsky zajišťoval časopis Jizerské a Lužické hory, od roku 2002 je redaktorem měsíčníku Krkonoše – Jizerské hory. Se svou ženou Květou Vinklátovou vlastní nakladatelství Knihy 555, kde zastává pozici nakladatelského redaktora. Je autorem či spoluautorem publikací: Krajiny Jizerských hor, Raspenava, město na Smědé, Jizerskohorské přehrady a katastrofa na Bílé Desné, Kronika trampingu v Jizerských horách, 1934–2004, 150 let hospodářské komory v Liberci, 1851–2001; z ediční řady Album starých pohlednic je spoluautorem knih o oblastech: Západočeské lázně, Olomoucko, Jeseníky, Křivoklátsko a Český kras, Krušné hory, Orlické hory. Píše rovněž poezii, kterou soustředil do sbírky Vesmír ve sklenici medu. Žije v Bílém Potoce.

Kontakt: Mgr. Pavel D. Vinklát, tel. 486 131 650 486 131 650, 777 797 878 777 797 878, pavel.vinklat@knihy555.cz

Pin It on Pinterest