[singlepic id=2235 w=101 h=133 float=left]HEŘMANICE – Zřejmě jako první starosta v kraji skončil na pracovním úřadu Vladimír Stříbrný z Heřmanic. Starostou sice zůstává, ale místo platu bere podporu. Zadlužená obec totiž na jeho mzdu nemá peníze. „Ne vlastní vinou jsme se dostali do dluhů. Banka nám slíbila úvěr a v podstatě bez důvodů nám ho v červenci zamítla,“ popsal starosta (na snímku) začátek problémů, do kterých se dostala obec i on sám.Heřmanice si před dvěma lety naplánovaly, že opraví místní silnice, veřejné osvětlení, nakoupí techniku a upraví zeleň, vše za přibližně pět milionů korun.

Akce si obec s dvěma sty třiceti obyvateli rozdělila do dvou etap, v první byla oprava silnice a úprava obecní zeleně, ve druhé rekonstrukce osvětlení.

„Vše šlo podle plánu. V dubnu nám banka slíbila úvěr s tím, že můžeme začít stavět. Opravili jsme místní silnice, nakoupili techniku a dali do pořádku místní zeleň. V polovině července nám zavolali z banky, že můžeme začít čerpat úvěr a že to k nám přijedou podepsat. Že pracovník, který to má na starosti, jede hned potom na dovolenou. Čekali jsme na něj marně. Místo něj jsme v elektronické poště objevili e-mail, že nám úvěr nedají. Byl to pro nás šok,“ uvedl starosta Stříbrný. V ten okamžik už byly práce za 3,2 milionu korun hotové, ale obec neměla peníze na účtu. Částku měly Heřmanice získat od Fondu rozvoje venkova.

Oznámení o tom, že banka, kterou nechce starosta Stříbrný jmenovat, úvěr obci nedá, přišlo jen dva týdny předtím, než měla radnice požádat Fond rozvoje venkova o první průběžnou platbu. Od toho okamžiku do dneška vyjednávala obec u dalších pěti bank. Neúspěšně.

„Ocitli jsme se v patové situaci. Firmy pro nás udělaly v polovině roku práci a my jim od té doby dlužíme. Komunikuji s nimi, občas někdo vyhrožuje soudem, ale zatím na nás příliš netlačí. Může se ovšem stát, že někomu dojde trpělivost a podá na nás jako vesnici konkurz,“ míní starosta.

Kvůli neutěšené finanční situaci obce, která vždy předtím hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, se starosta v září rozhodl požádat zastupitelstvo, aby byl zproštěn funkce uvolněného starosty. To znamená, aby jeho plat zůstával v rozpočtu obce a tím zlepšil její platební schopnost z pohledu bank. Heřmanice totiž stále ještě mají žádost na rekonstrukci veřejného osvětlení, která leží na Státním zemědělském intervenčním fondu, ale do doby, než budou mít záruku od banky, nemohou žádat o začátek průběžného splácení. „Nevím, jestli to bude něco platné, protože jak jsem se dozvěděl, banky nebudou předfinancovávat obce pod jeden tisíc obyvatel na čerpání peněz z EU. Je to kuloárová informace, ale je-li je to pravda, je to pro malé vesnice, jako jsme my, zcela likvidační,“ upřesnil Stříbrný.

V otázce, jak dlouho bude pobírat státní podporu, má jasno: „Původně jsem vůbec nemyslel na to, že bych na pracák šel. Předpokládal jsem, že najdu práci tak časově flexibilní, že budu moci starostovat souběžně. Poznal jsem však, že to není vůbec jednoduché, a nakonec mi nic jiného nezbylo než jít na podporu.“

V současné době hledá starosta zaměstnání a počítá s tím, že na úřadu práce skončí koncem roku. „Buď najdu práci, která mi starostování umožní, nebo si obnovím živnostenský list na svářečské a zámečnické práce a budu si na živobytí vydělávat po sobotách a nedělích,“ dodal Vladimír Stříbrný.

(uveřejněno MFDnes)

Pin It on Pinterest