LIBERECKÝ KRAJ / BISCHOFSWERDA (SRN) – Vyhodnocení druhého ročníku Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2009, ve kterém se hledají nejhodnotnější přeshraniční projekty, se letos konalo týden před Vánocemi v německém městě Bischofswerda. Mezinárodní patnáctičlenná porota hodnotila celkem 35 společných projektů v pěti vyhlášených kategoriích: Partnerství měst, Zdraví a bezpečnost, Cestovní ruch a sport, Vzdělávání a Kultura. „Společnými vítězi se z české strany staly Svazek obcí SMRK v kategorii Cestovní ruch a sport, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě v kategorii Vzdělávání a v Komunálním partnerství byly první Chrastava s polským okresem a městem Lwówek Slaski,“ představil některé české vítěze jednatel české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

Nejznámějším vyhodnoceným projektem je zřejmě Česko-polský singltrek, jehož projekt vznikl ve spolupráci Svazku obcí SMRK a Swieradowym Zdrojem. Jedná se o síť úzkých stezek pro milovníky horských kol, které by měly vést přírodou z Nového Města pod Smrkem do Swieradowa Zdroje. Jsou šetrné k přírodě a jejich plánovaná délka má být třicet kilometrů. V letošním roce byla dána do provozu první část singltreku.

V kategorii Bezpečnost a zdraví zvítězily Základní škola Rádlo z Jablonecka a Szkola Podstatowa Nr. 8 v Jeleniej Górze. Společně vypracovaly projekt Výuka první pomoci v podmínkách přeshraniční spolupráce, který je určen pro děti od 7 do 11 let z české, polské i německé strany. “Porota ocenila v tomto projektu snahu sladit na území Euroregionu Nisa metodické postupy výuky první pomoci u dětí školního věku,” uvedla manažerka projektů ERN Lenka Doláková.

Dalším společným vítězem se stal dvouletý výukový program Čarovné bylinky – Příroda pro děti, který vznikl z partnerství Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, Libereckého kraje a Naturschutzzentrum Oberlausitzer Bergland. Jen na české straně se akce zúčastnilo 70 mateřských škol.

Slavnostního předávání cen se zúčastnila 120 hostů ze všech tří zemí. Vítězové jednotlivých kategorií dostali ceny z granitu, což je typický materiál Horní Lužice, v níž Bischofswerda leží. Třetí ročník Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2010 bude pořád polská strana euroregionu.

(Tisková zpráva Eruregionu Nisa)

Pin It on Pinterest