[singlepic id=3412 w=101 h=133 float=left]LIBERECKÝ KRAJ (MFDnes) – Opilec nadává dává sestrám, ničí vybavení nemocnice a nakonec stejně skončí na stejném pokoji jako ostatní pacienti. Zlému snu lékařů má být příští rok konec. Alespoň v Liberci. Vedení kraje chce v areálu liberecké nemocnice zřídit záchytnou stanici. Ta neexistuje nikde v kraji. V Liberci v Lidových sadech přestala fungovat zhruba před deseti lety. Celou dobu po ní lékaři a sestry volají. „Pro naše oddělení je to velká zátěž, většinou jsou opilí pacienti hluční, vulgární, nebezpeční jak sami sobě, tak okolí. Sestry s nimi mají velkou práci. Bohužel jdou pak opilí lidé většinou na pokoje k ostatním,“ uvedla mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová. „Situaci jsme vždy pokládali za nouzovou, nastal čas ji řešit. Chceme se vrátit k systému, který tu býval kdysi. Záchytka by měla vzniknout v bývalém plicním pavilonu v Husově ulici v Liberci,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák. Rekonstrukce a nutné vybavení objektu bude podle předpokladu kraje stát 3,5 milionů korun, provoz ročně spolyká přibližně 4,5 milionů. Záchytka má mít osm lůžek. Sloužili by tam lékaři a sestry ve směnném provoze. Kraj počítá také s jedním vedoucím lékařem, který bude vědět, jestli jde o náhodné ošetření nebo chronický případ. Tomu člověku bude moci nabídnout i jiné řešení jeho situace.

Opilce zatím nemocnice většinou umisťuje na chirurgické oddělení, úrazovou nebo interní ambulanci. Na tu je přijmou v případě, když mají lékaři z dalších komplikací obavy. Na psychiatrii končí agresivní opilci. „Jsme samozřejmě zařízení na pacienty, kteří jsou agresivní a ohrožují sebe nebo okolí, ale i naše oddělení péče o tyto pacienty zatěžuje, záchytka by nám pomohla,“ uvedl primář psychiatrického oddělení liberecké nemocnice Jaromír Hons. Koncepci záchytky vytvářel.

Pokud by kraj příští rok záchytnou stanici v nemocnici zřídil, velmi to podle mluvčí Kittnerové usnadní lékařům a sestrám práci. „Zatímco se specialisté věnují opilým, nemohou pomáhat lidem, kteří jsou leckdy ohrožení na životě a za svůj zdravotní stav nemohou,“ doplnila mluvčí nemocnice.

Kraj zatím neví, kdo by platil nemalé náklady na dopravu opilých pacientů. Chce o tom jednat v průběhu února.

Záchytka není levná Obecně platí, že pobyt na záchytce není levná záležitost a ceny se velmi liší. Například ve Fakultní nemocnici na Bulovce zaplatí klient za příjem 1 788 korun, v Kroměříži dokonce 12 800 korun. „Někdo zaplatí hned, na někom musíme peníze vymáhat,“ přiblížila Sabina Petrtýlová, mluvčí pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce. Podle ní má nemocnice sedmnáct lůžek a téměř denně jsou obsazená.

Liberecká záchytka by byla sice spádová pro Liberec, Jablonec, patrně i Tanvaldsko nebo Frýdlantsko. Neřeší potíže vzdálenějších měst s opilými a často agresivními lidmi. „Záchytka by byla velmi zapotřebí přímo v České Lípě, do naší nemocnice by patřila stejně jako do liberecké. Liberec je od nás daleko,“ zmínila českolipská starostka HanaMoudrá. Přestože kraj nemá záchytnou stanici, alespoň pracovníkům zdravotnických zařízení na ošetřování opilých lidí přispívá. Na letošní rok schválil 5 milionů korun. Rozdělí si je krajská nemocnice i některá města. Liberecká nemocnice dostane 1,5 milionu, českolipská 1,1 milionu korun, Jablonec necelých 660 tisíc, Semily 350 tisíc.

Sdílet

Pin It on Pinterest