[singlepic id=3416 w=101 h=133 float=left]FRÝDLANTSKO (MFDnes) – Větrné, geotermální a solární elektrárny se chystá v několika následujících letech postavit na Frýdlantsku hned několik firem. Investory táhnou do této hospodářsky slabé oblasti výhodné povětrnostní podmínky a relativně levné pozemky. Například firmy Pro Wint a Geoterm CZ chtějí v obci Dětřichov do tří roků postavit všechny tři druhy alternativních zdrojů na výrobu elektrického proudu. „Protože jsme liberecká firma, vybrali jsme si Dětřichov hned z několik důvodů. Jsou tam velmi výhodné povětrnostní podmínky a dobře se nám jednalo s představiteli obce,“ uvedl jednatel obou firem Josef Šlechta. První se měla stavět větrná elektrárna s výkonem 2 000 kW a výškou stožáru sto metrů. Podle Josefa Šlechty byla její stavba plánována na letošní rok, ale různé schvalovací průtahy jsou příčinou toho, že bude uvedena do provozu o rok později. Nejambicióznějším projektem v obci Dětřichov, která má šest set stálých obyvatel, je plánovaná stavba geotermální elektrárny za jednu miliardu korun. Podle plánu by měla být spuštěna v roce 2011. Odhadovaný výkon je pět megawatt po celý rok 24 hodin denně.

„Podporujeme to, protože máme podepsanou smlouvu, že část zisku z elektráren půjde do naší obecní kasy,“ tvrdí starosta Dětřichova Jaromír Toman.

S příjmem do obecního rozpočtu počítá také Marie Matušková, starostka Višňové. V katastru obce se má letos začít stavět sedm větrných elektráren, které byměly mít společný výkon 12 megawattů. „Větrná farma Andělka bude stát na Větrném kopci v místech, kde v býval v minulosti větrný mlýn. Máme domluveno s investorem, že bude platit něco jako větrné, za průjezd stavebních aut vesnicí a minimálně milion dostaneme při kolaudaci,“ upřesnila Matušková.

Stavba dvou dalších větrných elektráren se chystala již od roku 2000 v Bulovce. „Vzhledem k tomu, že jsme dostávali samá zamítavá stanoviska, protože by prý větrníky narušovaly krajinný ráz, rozhodli jsme se rezignovat. Místo toho podporujeme konkrétní záměr vystavět v Bulovce solární elektrárnu, ale zatím byly zahájeny pouze přípravné práce,“ uvádí starosta Bulovky Petr Dušek. Další větrné elektrárny na Frýdlantsku by se měly stavět v Krásném Lese, v Horní Řasnici, ve Vsi a v Černousech. Na výhody tohoto větrného regionu přišli na druhé straně hranic Poláci, kteří se chystají postavit 98 větrných elektráren s výkonem dva a půl megawattů.

Sdílet

Pin It on Pinterest