[singlepic id=3751 w=101 h=133 float=left]FRÝDLANT – Zamezit nárůstu ceny za stočné až na sto třicet korun za kubík se rozhodla frýdlantská radnice. Městské zastupitelstvo odhlasovalo, že koupí čistírnu odpadních vod, která patří již několik let zavřené továrně Slezanu MF. Město o této možnosti intenzivně jedná již několik měsíců. Cenu čistírny určil insolvenční správce na 40 milionů korun. „Udělali jsme tento krok ze tří důvodů, dva z nich vyplývají ze směrnic Evropské unie. První mluví o tom, že každé město nad dva tisíce obyvatel musí být do 1. ledna 2011 vybaveno čistírnou odpadních vod, a ta druhá, že město je za odpadní vody odpovědné,“ uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Při nesplnění těchto podmínek by město muselo platit vysoké pokuty.Dalším důvodem je ekonomika, která se týká odběratelů vody na celém Frýdlantsku. Zastaralá čistírna odpadních vod Slezanu zvýšila cenu stočného během krátké doby dvakrát. Zařízení není majetkem města, které ho ani neprovozuje. Frýdlantská vodárenská společnost z tohoto důvodu vyšroubovala v prosinci loňského roku stočné na až 45 korun za kubík, což byl nárůst za tři měsíce téměř o dvacet procent. Dnes platí spotřebitel na Frýdlantsku za vodné a stočné víc než 70 korun. „Je neuvěřitelné, že je tady voda ještě o pár haléřů dražší než v Liberci,“ diví se Jana Mašková, která má poblíž Frýdlantu chalupu.

Dalšímu navyšování ceny by měla zabránit koupě čistírny. „Je zřejmé, že kdybychom ji nekoupili, cena stočného by stoupla během tří let nejméně dvakrát,“ domnívá se starosta Ramzer, který slíbil, že město nebude v následujících dvou letech dnešní cenu vody zvyšovat.

Na zakoupení čistírny a na projekt její přestavby si město Frýdlant vezme letos úvěr na dobu patnácti let. „Na rekonstrukci budeme žádat peníze z operačních programů a předpokládáme, že její cena vyšplhá až na 50 milionů korun,“ dodává Dan Ramzer.

(MFDnes, 30. února)

Pin It on Pinterest