[singlepic id=3818 w=101 h=133 float=left]RASPENAVA – Vážení čtenáři a uživatelé knihovny, vítám vás v novém roce a dodatečně přeji hlavně zdraví, ale i trochu toho štěstí. S novým rokem přicházejí i změny. Na ty důležité bych vás chtěla upozornit. Zdražování se nevyhnulo ani knihovně. Od nového roku jsou upraveny ceny pro čtenáře v kategorii: děti, studenti, důchodci a invalidní důchodci a to ze 40 Kč za 12 měsíců na 50 Kč za 12 měsíců. Pak se též zvýšila cena za tzv. Meziknihovní výpůjční službu a to z 20 Kč za jeden titul na 40 Kč za jeden titul. Při dnešních cenách za poštovné, to nad nikoho nepřekvapí a neodradí od toho, aby tuto službu v naší knihovně využil. Stále to vyjde levněji, než si pro vybranou knihu zajet do liberecké knihovny, nebo i do vzdálenějších měst. Další novinkou je přísnější používání průkazek. Průkazky jsou nepřenosné, což v praxi znamená hlavně to, že na „dospělácké“ průkazky se nebude půjčovat dětem a na dětské zase dospělým. S tímto omezením souvisí nabídka nového druhu průkazky. Je to rodinná průkazka, která umožní rodině až se čtyřmi dětmi vyřídit si průkazku za zvýhodněnou cenu, kdy každý člen rodiny bude mít svou vlastní průkazku, na kterou si bude půjčovat. Podrobnější informace se dozvíte v knihovně.

Začátek roku je též dobrý k ohlédnutí se za tím minulým a to v podobě statistických údajů. V roce 2009 měla naše knihovna 117 aktivních čtenářů. Během roku si tito čtenáři půjčili 5111 knih a 550 časopisů. Každý z těchto aktivních čtenářů si během roku půjčil průměrně 48 knih. Toto vysoké číslo ovlivnili hlavně nejpilnější čtenáři, respektive čtenářky paní Fialová se 186 výpůjčkami, paní Havířová se 178 výpůjčkami a paní Tlachová se 146 výpůjčkami. Do první pětadvacítky se z dětských čtenářů dostala jen Ilona Ječná se svými sourozenci.

Nejžádanějšími tituly loňského roku byly v dospělém oddělení tyto knihy:

Wood, Barbara: Volání minulosti

Drake, Shannon: Ten pravý

Hofmann, Corinne: Bílá Masajka

Poberová, Slávka: Intriky na českém trůnu

V dětském oddělení to byly tyto knihy:

Brezina, Thomas: 13 modrých koček

Brezina, Thomas: Kočičí holka

Březinová, Ivona: Holky na vodítku

Březinová, Ivona: Kde jsi, Pierote?

Vzhledem k tomu, že se vloni neuskutečnilo plánované malování a malé stěhování v prostorách knihovny, které si vyžádá uzavření knihovny na nezbytně dlouho dobu, chci upozornit čtenáře, že se tak stane v průběhu roku (snad v 1. pololetí) 2010. Děkuji za pochopení. Další plánované uzavření knihovny bude v době jarních prázdnin a to od 8. února do 12. února 2010, z důvodu čerpání řádné dovolené.

Radka Čapková, knihovnice

Zdroj: http://www.raspenava.cz/____zpravodaj/RZ%201-2010.pdf

Pin It on Pinterest