[singlepic id=3840 w=133 h=101 float=left]BÍLÝ POTOK / RASPENAVA – Dvakrát do roka se Zálesáci scházejí na chatě Hubertka na hřebeni mezi Lázněmi Libverdou a Bílým Potokem s dalšími přírodovědnými kroužky  Liberecka, a to Zbojníky z Osečné a Radovánkou z Liberce. A někdy i s jabloneckými Netopýry. Tato víkendová setkání se konají vždy na jaře a na podzim. To poslední se uskutečnilo ve dnech 23. až 25. října. V pátek večer je pokaždé takový seznamovací program, i když řada dětí se již zná z jiných akcí. V sobotu se konávají hry v terénu. Jedná se o různé trasy, na kterých děti plní různé úkoly. Tentokrát se šlo kolem Červeného buku k novoměstské kyselce a pak přes Spálenou hospodu na Obří sud. Odtud přes Libverdu zpět na Hubertku, kde všechny čekal dobrý oběd, který po dlouhém pobytu na čerstvém horském vzduchu obzvláště chutnal.

Vraťme se však ještě ke trase. Děti na ní musely prokázat znalosti přírody, zdravovědy a další, ukázat jaký mají postřeh, jak jsou obratné apod. Večer se konala obligátní stezka odvahy. Jejím účelem nebylo děti strašit, nýbrž povzbuzovat jejich odvahu, aby se nebály v nočním lese. Většinou bývají před stezkou dětem vyprávěny horory, aby byla trochu zjitřena jejich fantazie. Po stezce se na chatě ještě hrají různé uklidňující hry.

A pak již přichází nedělní ráno, jehož hlavním programem je balení, úklid chaty, odchod na bílopotocké nádraží a odjezd k maminkám.

Mgr. Jaroslav Černý, vedoucí Zálesáka

ZDROJ: http://www.raspenava.cz/____zpravodaj/RZ%201-2010.pdf

Pin It on Pinterest