[singlepic id=3846 w=133 h=133 float=left]LIBERECKY KRAJ – Hasičské sbory získaly novou techniku z peněz Evropské unie. Euroregion získal milióny eur na přeshraniční spolupráci hasičů. Zásahový terénní vůz Toyota a novou cisternu Tatra 815 uvedou tento týden slavnostně do provozu dvě jednotky dobrovolných hasičů v Novém Boru a Krásné Studánce u Liberce. Jsou to první dva vozy z pěti, na které získaly města a obce peníze z česko – saského přeshraničního programu Cíl 3. Projekt s názvem „Systém odvrácení ohrožení a poskytování pomoci v Euroregionu Nisa“ vypracoval pro hasiče z České Lípy, Liberce, Nového Boru, Příšovic a německé Žitavy Euroregion Nisa. Celkem se podařilo zajistit pro všech pět naplánovaných hasičských aut částku 1,5 miliónů Eur, což je 37,5 miliónů korun.

„Naším dlouhodobým cílem je vytvořit komplexní systém přeshraniční spolupráce hasičských dobrovolných sborů, které by si v případě potřeby měly poradit s nejrůznějšími druhy požárních zásahů,“ uvedl Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa.

Terénní Toyotu za jeden a půl miliónu korun představí dobrovolní hasiči v Novém Boru ve čtvrtek 25. února v deset hodin u místní hasičárny. Zásahový vůz, který má speciální vybavení a je postaven na podvozku 4×4, by měl sloužit k rychlým pohraničním zákrokům na české i německé straně Lužických hor.

V sobotu se bude konat podobná slavnost v Krásné Studánce. Hasiči předvedou cisternu na podvozku T 815, kterou upravila firma THT Polička. Dobrovolní hasiči z Liberce mají tyto vozy čtyři, protože se velmi osvědčily ve zdejším horském terénu. Cisterna stála téměř 6,9 miliónů korun a je nadstandardně vybavena osvětlovacím stožárem, elektrocentrálu a lanovým navijákem. Slavnost začínající ve 14 hodin spojili krásnostudánečtí hasiči se zabijačkou.

Oba vozy budou označeny znaky Euroregionu Nisa a česko-saského programu Cíl 3.

Další cisternu dostanou dobrovolní hasiči v Příšovicích na začátku března, dvě zbývající budou představeny v České Lípě letos v červnu.

Součástí projektu „Systém odvrácení ohrožení a poskytování pomoci v Euroregionu Nisa“ je vytvoření společného konceptu jak získanou techniku co nejefektivněji příhraničně využívat. Proto byl také vytvořen podobný manuál, kam která technika v případě potřeby pojede, kudy, přes které přechody, nebo jak budou jednotky na české i saské straně společně cvičit a presentovat techniku na veřejnosti.

„Dobrovolní hasiči některých českých a německých obcí spolu v posledních šestnácti letech již spolupracovali. Takto například funguje dlouhé roky spolupráce mezi Hrádkem nad Nisou a Žitavou. Náš projekt chce stávající součinnost rozšířit o některá vzdálenější města i speciální jednotky. Nebude trvat dlouho a lidé mohou spatřit v Liberci při práci žitavské hasiče nebo v Löbau specialisty na chemické havárie z Příšovic,“ vysvětlil princip projektu Jaroslav Zámečník. Zároveň upozornil, že peníze získané z programu CÍL 3 pokryjí dobrovolným sborům 90% nákladů na nákup nové hasičské techniky. Zbytek doplatí obce a města.

Euroregion Nisa má 138 členů, z toho je 135 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj. Jeho předsedou byl 24. dubna 2009 zvolen počtvrté za sebou Petr Skokan.

Další informace na tel. čísle: 724030306 (Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa)

Pin It on Pinterest