[singlepic id=3919 w=133 h=101 float=left]FRÝDLANT – Na frýdlantské radnici vlála tibetská vlajka. Rada města Frýdlant se rozhodla 10. března 2009 připojit k mezinárodní akci „Vlajka pro Tibet“. Město Frýdlant chce symbolicky vyjádřit podporu Tibeťanům. Lid Tibetu se právě před padesáti lety stal obětí zvůle komunistické Číny. Dobrovolníci poté, co jim odmítli pomoc spojenci Indie a Velká Británie, povstali proti drtivé většině agresora. Čínská armáda krvavě potlačila povstání ve Lhase i ostatních správních centrech Tibetu. Zajmout duchovního vůdce dalajlámu se jim však nepodařilo. Ten uprchl z Tibetu a požádal o politický azyl v Indii. Dodnes se dalajláma snaží prostřednictvím svých cest po světě informovat o problému Tibetu, propagovat filosofii nenásilí a pomoci prosadit právo na svobodu Tibeťanů.

Kdo ví o historii Tibetu a jeho konfliktu s Čínskou lidovou republikou více, možná vnímá paralelu s historií naší země – s mnichovskou dohodou v září 1938 a sovětskou okupací Československa v srpnu 1968. V těchto těžkých dobách jsme zůstali také sami a bez spojenců.

Našemu národu se však povedlo osvobodit se jak z nadvlády fašismu, tak i komunismu. Tibeťané to mají v současné geopolitické situaci daleko těžší.

Až bude na naší radnici vlát vlajka Tibetu, vnímejme to jako morální a duchovní podporu národu, který již půl století bojuje za sebeurčení a svobodu.

Více o akci „Vlajka pro Tibet“ se dozvíte na webových stránkách www.lungta.cz

Dan Ramzer, starosta města Frýdlant

ZDROJ: http://www.mesto-frydlant.cz/cs/samosprava/starosta-mesta/na-frydlantske-radnici-vlala-tibetska-vlajka.html

Pin It on Pinterest