[singlepic id=13296 w=133 h=133 float=left]LIBERECKÝ KRAJ – Kruh autorů Liberecka (KAL) zve na křest knihy povídek Otto Hejnice Zase zvednout hlavu a na  představení svého Kalmanachu  2010/2011. Akce se koná ve čtvrtek 9. září od 18 hodin v liberecké krajské vědecké knihovně. Pořad moderuje Ivana Bernathová a vystoupí folkové duo Petr Vašina a Jiří Hejnic.  Velkoformátový  barevný Kalmanach má 120 stran. Čtenář se v něm v rámci Máchovského roku  může poprvé v Česku seznámit s úryvky překladů Máje do hornolužické srbštiny od Rožy Domašcyny a do dolnolužické srbštiny od Alfreda Meškanka. K Máchovu odkazu se vracejí básníci Vladimír Křivánek, Milan Exner a publicisté Vlastimil Smejkal a Oldřich Palata. V sedmém čísle Kalmanachu se také prezentují prózou a poezií autoři spjatí  s libereckým regionem: Pavel Brycz, Irena Eliášová,  Milan Hrabal,  Otto Hejnic, Stanislav Kubín, Josef Král, Štěpán Kučera, Šárka Nemešová, Marek Sekyra a Vlastimil Vondruška.

Do minulosti se vrací rozhovory Radima Kopáče s Bohumilem Nuskou a Jana Šebelky s architektem Svatoplukem Technikem,  studie o libereckém  německém divadle Jiřího Janáčka, a dále Věra Vohlídalová – 10 let liberecké knihovny, František Vydra – Kde domov můj?  a Karel Zeman – Grabštejn. Rok 1968 v Liberci připomíná Luboš Příhoda v ukázce z knihy A potom přijely tanky, listopad roku 1989 vyprávění novináře Jaroslava Sedláka.

Kalmanach 2010/2011 představuje výtvarníka Vladimíra Vélu a fotografa Ladislava Postupu, texty doprovázejí grafiky Vladimíra Komárka, snímky fotografů skupiny 7,65 a jejich starších kolegů, které vybral Roman Karpaš.

Povídkovou knížku Otto Hejnice Zase zvednout hlavu otevírá cyklus Lásko, lásko, zaměřený na milostné výhry a prohry dnešních třicátníků, cyklus Femme Fatale, zachycuje pocitové maléry čtyřicátníků a ve Střípcích paměti a Jediném okamžiku jsou povídky bilancující a hledající chvíle, kdy se život láme.

Autor vydal povídky V pátek večer, román Dvě lásky na začátek, povídky Ztracená závrať, novelu Nebe na dosah a povídky O času a ohni. Knihu Zase zvednout hlavu ilustroval malíř a grafik Milan Janáček, má 204 stran a vydalo ji nakladatelství Bor.

Luboš Příhoda, předseda KAL

Pin It on Pinterest