[singlepic id=14363 w=140 h=140 float=left][singlepic id=14363 w=140 h=140 float=left]
Liberec 2. února 2011: Krajská pobočka VZP pro Liberecký kraj a občanské sdružení Unikátní projekty pořádají výstavu „KOUZLENÍ BARVAMI“. Vernisáž se uskuteční ve středu 9. února od 17 hodin v hale liberecké pobočky VZP ve Vzdušné ulici 1360/6. Vystavené obrazy vytvořily děti z Jedličkova ústavu v Liberci.

Děti z libereckého Jedličkova ústavu již vystavovaly v prostorách VZP v Orlické ulici v Praze, v sídle krajské pobočky v Ústí n. L. a jejich práce byly součástí grafické úpravy výroční zprávy VZP a rovněž firemního kalendáře.

Projekt „Kouzlení barvami“ vznikl v létě 2006, kdy do Sněženky přijela skupina těžce postižených dětí z Jedličkova ústavu. „Při pohledu na takto postižené děti si většina z nás myslí, že jen málo vnímají své okolí a nejsou schopny téměř žádné činnosti. Přesto jsme si řekli, že s nimi zkusíme malovat a překonávat i bolest,“ řekl Jiří Hladík, spoluzakladatel Evropského výtvarného centra pro postižené děti Sněženka ve Smržovce. Výtvarník Jaroslav Cheben pečlivě vybíral z dětmi pomalovaných pláten detaily s důrazem na vytvoření tvarové i barevné kompozice. Vznikly tak naprosto svébytné, výtvarně působivé, expresivně laděné obrazy nevšedního účinku. Takto vzniklé kompozice jsou bez jakýchkoli dalších úprav a barevných korekcí digitalizovány a přeneseny na plátna 60 x 90 cm. Ta tvoří výstavní kolekci „Kouzlení barvami“.

[singlepic id=14362 w=525 h=240 float=left] [singlepic id=14361 w=525 h=240 float=]

„Výstavy mají ve VZP dlouhou tradici a jsme rádi, že nyní můžeme prezentovat tuto zajímavou kolekci. Je jasným dokladem toho, že i postižené děti chtějí prožívat radost ze života a samostatně se výtvarně projevovat,“ uvedl Jiří Benedikt, ředitel Krajské pobočky VZP pro Liberecký kraj.

Výstava je v hale liberecké VZP a je otevřena v pracovních dnech v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8.00 do 15.00 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin.

Stanislav Šetina
specialista marketingu a komunikace
Krajské pobočky VZP ČR  pro Liberecký kraj

Pin It on Pinterest