jedne_svet_jindrisky
JINDŘICHOVICE POD SMRKEM – Jeden svět 11.-13. 3. 2011. Už potřetí se filmový festival Jeden svět bude promítat i v Jindřichovicích, jakožto nejmenší “festivalové obci” :-). Program i bližší informace k filmům najdete níže. Vstupné na jeden večer je 50 Kč. Budeme se těšit na Vaši účast. Za Občanské sdružení LUNARIA Zbyněk a Jana Vlkovi.

………………………………………….

Program filmového festivalu Jeden svět v Jindřichovicích

Promítání v kavárně v centru obce

Pátek 11.3.

17:00  Poručíme větru, dešti

(Floris-Jan van Luyn, Netherlands, 73 min.)

Dokument o čínských aktivistech, kteří přes hrozby persekucí upozorňují na neutěšený stav životního prostředí v Číně.

19:00  Stalin, proč ne?

(Kirill Sakharnov, Russia, 14 min.)

Co si myslí dnes obyčejní lidé v Moskvě o Stalinovi?

19:30  Pozemšťané, koho budete volit?

(Linda Jablonská, Czech Republic, 40 min.)

Štáb sestavený z mentálně handicapovaných filmařů sleduje předvolební klání. Jejich bystrý a zvídavý pohled na svět činí z filmu originální, čerstvý a zábavný divácký zážitek.

Sobota 12.3.

17:00  Krev v mobilech

(Frank Piasecki Poulen, Denmark, Democratic Republic of Congo, 82 min.)

V mobilech se skrývají vzácné minerály, potřísněné krví pěti miliónů obětí válek o naleziště v Kongu. Dá se najít výrobce, jehož mobily nemají s touto válkou spojitost?

19:00  Vše pro dobro světa a Nošovic

(Vít Klusák, ČR, 82 min.)

Výstavbu automobilky Hyundai v Nošovicích provázelo sporné vykupování půdy starousedlíků.

Neděle 13.3.

17:00  Ve jménu rodiny

(Shelley Saywell, Canada, 90 min.)

Podle zpráv OSN dojde na světě asi k 5000 vraždám ze cti ročně. Snímek přináší výpovědi dívek z imigrantských rodin, které žijí ve strachu ze svých blízkých.

19:00 Moje reinkarnace

(Jennifer Fox, USA, Netherlands, Germany, Switzerland, Italy, 100min.)

Portrét vztahu syna a otce na pozadí buddhistické víry nabízí konfrontaci východní filozofie a západního stylu života.

Podrobnější informace o filmech najdete na www.blog.obcanska-beseda.cz

vizual_ow2011_a4_bezlog_06Program filmového festivalu Jeden svět v Jindřichovicích

Pátek 11.3.
17:00 Poručíme větru, dešti
Poručíme větru, dešti, Rainmakers, Floris-Jan van Luyn, Netherlands, 73 min.

Je něco shnilého v Čínské lidové republice. A není to jen komunistický aparát. Ve vesnici Zhenging na jihu země chutnají ryby vylovené z místní řeky po odpadcích, krému na obličej, někdy po barvě. Z místních studen se line nelibý odér, vodu znečištěnou splašky z nedaleké továrny přitom lidé musí pít. Místní rybářka sepisuje petice a úřadům neúnavně dokazuje, že znečištění stojí za vysokou nemocností, zatím však marně. Vedle obrovského množství aut tráví obyvatele Pekingu zplodiny ze spalovny na odpad. Aktivistka Zhao se snaží na situaci všemožně upozorňovat, stejně jako vzdorovitá rolnice Chen z centrální Číny, jež bojuje s úřady kvůli uzavření chemičky, která zamořuje tamní ovzduší. Mongolskou část země zase trápí postupující desetifikace. Vizuálně vytříbený snímek vypráví čtyři příběhy z nejlidnatější země světa – o vodě, ohni, vzduchu a zemi. Dokument představuje odvážné aktivisty, kteří svůj boj nevzdávají, ačkoli jsou často perzekuováni, a současně stvrzuje, že čínského hospodářského úspěchu posledních let bylo dosaženo na úkor životního prostředí a zdraví jeho obyvatel.

 

19:00 Stalin, proč ne?

Stalin. Proč ne?, Stalin. Why not?, Kirill Sakharnov, Russia, 14 min.

V roce 2009 v Moskvě, během rekonstrukce stanice metra „Kurskaya“, byl  následující text ruské hymny z roku 1943 znovu napsán na zdi stanice:

„Kdys volnost jak slunce nám zářila v dáli,
k ní velký Lenin nás bouřemi veď;
a věrnosti lidu vždy nás učil Stalin,
nás učil jít v práci i hrdinství vpřed. „

Autoři filmu se rozhodli zjistit, co si o tom myslí obyčejní lidé, kteří žijí v Moskvě, a jak hodnotí osobnost Stalina v dnešní době.

 

19:30 Pozemšťané, koho budete volit?
Pozemšťané, koho budete volit?, Linda Jablonská, Czech Republic, 40 min.

Štáb sestavený z mentálně handicapovaných filmařů sleduje předvolební klání. Jejich bystrý a zvídavý pohled na svět činí z filmu originální, čerstvý a zábavný divácký zážitek.

 

Sobota 12.3.

17:00 Krev v mobilech
Krev v mobilech, Blood in the Mobile, Frank Piasecki Poulen, Denmark, Democratic Republic of Congo, 82 min.

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v Kongu, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Kongu nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo.

 

19:00 Vše pro dobro světa a Nošovic
Vše pro dobro světa a Nošovic, All for the good of the world and Nosovce, Vít Klusák, Czech Republic, 82 min.

Celovečerní dokumentární film “Vše pro dobro světa a Nošovic” je svébytným portrétem moravskoslezské vesnice, ve které – jak místní říkají – přistálo UFO v podobě obří stříbřité továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice se tak stala průmyslová zóna. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů, kterým místní politici nabídli tzv. kompenzaci za zhoršené životní podmínky: 100.000 korun pro každou rodinu. Rozhodujícím argumentem se tak nakonec stal anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům hrozil smrtí. Jako filmaři jsme tyto pohnuté události zaznamenali, ale těžiště filmu stojí jinde: do Nošovic se vracíme tři roky od okamžiku, kdy všechno změnil onen výhružný dopis a skrze devět postav spřádáme intimně hravý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. Tragikomický film o poli, na kterém rostou auta.

 

Neděle 13.3.
17:00 Ve jménu rodiny

Ve jménu rodiny, In the Name of the Family, Shelley Saywell, Canada, 90 min.

Podle zpráv OSN na světě dojde asi k pěti tisícům vraždám ze cti ročně. Převážná část těchto zločinů se odehraje na Blízkém Východě a v jihovýchodní Asii, nevyhýbají se však ani západnímu světu. Režisérka ve znepokojivém snímku sleduje nejprve příběh z kanadského Toronta, kde pákistánský přistěhovalec zavraždí svou 16letou dceru Aqsu. Za několik týdnů otřese americkým Dallasem vražda dvou náctiletých sester Aminy a Sarah jejich otcem, původem z Egypta. O pár měsíců později v Rochesteru jen zázrakem přežije devatenáctiletá Fauzia , dcera afghánských rodičů, pokus o ubodání vlastním bratrem. Skrze otevřené rozhovory s přáteli a známými obětí snímek zkoumá okolnosti a eskalující napětí, které vyvrcholily zločiny v rodinném kruhu, i reakce místní muslimské komunity. V tísnivé paralele se setkáváme s dalšími dívkami, které stále žijí ve strachu ze svých blízkých. Společným rysem přežívání v imigrantských rodinách se v případě těchto dívek ukazuje nutnost žít dvojí život – rodinný, řídící se konzervativními pravidly islámu, a ten vlastní, nesešněrovaný představami autoritativních a násilných příbuzných.

19:00 Moje reinkarnace

Moje reinkarnace, My Reincarnation, Jennifer Fox, USA, Netherlands, Germany, Switzerland, Italy, 100 min.

Hlavní postavou časosběrného snímku oceňované americké dokumentaristky Jennifer Fox je Yeshi, syn vysokého tibetského duchovního. Ten po čínské okupaci utekl z Tibetu a usadil se v Itálii, kde založil rodinu. Film začíná v roce 1989, kdy je Yeshimu 18 let a více než buddhistické učení ho zajímá kariéra fotografa a touha vést úplně normální život. Hlavně ho ale trápí komplikovaný vztah s otcem, který v něm vidí namísto syna pouze reinkarnaci mnicha Khyentse a tím i pokračovatele mizející odnože tibetského buddhistického učení Džogchen. O tom ale nechce mladý Yeshi ani slyšet a v záběrech o třináct let později už ho vidíme jako spokojeného pracovníka firmy IBM a otce malého dítěte. S přibývajícími lety však dospívá ke zjištění, že mu buddhistická filosofie není zdaleka tak cizí, jak se mu původně zdála a že přání jeho otce, aby jel do Tibetu požehnat věřícím, kteří jsou přesvědčeni o jeho reinkarnaci, není až tak pošetilé. Intimní portrét složitého vztahu syna k otci na pozadí buddhistické víry, točený v průběhu dvaceti let, nabízí jedinečný vhled na přímou konfrontaci východní filosofie a západního stylu života a připomíná nelehký osud Tibeťanů nucených žít v emigraci.

Někdy v květnu (za účasti režiséra) – termín bude včas upřesněn:

V krajinách ticha (Nikolaj a Ludmila)
V krajinách ticha /Nikolaj a Ludmila/, In the Lands of Silence /Nikolai and Ludmila/, Zdeněk N. Bričkovský, Czech Republic, 65 min.

Dokumentární esej Zdeňka N. Bričkovského. Filmový portrét dvou lidí žijících na Sibiři  – “na konci světa” . Mnohé již prožili – ale kus života mají  ještě před sebou…vychovali děti, ale ty už žijí jinak a jinde. Ráno se probouzejí  s otázkou –  jak dál?…a hlavně – Proč? Ludmila je padesátiletá žena žijící sama na kraji tajgy,  v zapomenuté vesničce Ordžonikidze,

v povodí  řeky Angary v centrální Sibiři.  Píše básně a maluje obrazy. Žila v pravoslavném klášteře. Naučila se být sama, jde sama, samota je její Cesta.  Nikolaj je  padesátiletý muž žijící v domku na břehu  Angary – rybář, lovec, vyznává staroslovanskou “pohanskou” víru, jejímž nejvyšším bohem je ROD.  Být v přírodě pro něj znamená být  “při Rodě” – tedy blízko Boha. Navzájem se neznají, ale mají mnoho společného. Navzájem se neznáte, ale možná s nimi máte mnoho společného… Toto setkání s Nikolajem a Ludmilou může být  rozpomenutím se na vlastní hluboko uvnitř nás  přítomnou “krajinu ticha”…

Pin It on Pinterest