Frýdlant Frýdlantsko Singltrek Jizerské Libverda Hejnice Raspenava Frýdlantský

JINDŘICHOVICE POD SMRKEM – 24. března 2012 se na sále statku uskuteční křest nové knihy Cyrila Podolského Heptyl. Přesný obsah programu se v současné době tvoří, ale již dnes víme, že divákům budou úryvky knihy předčítat herci Pavel Nový a Jiří Pecha. Možná se dočkáme i dalších osobností, ale spíš jako neformálních hostů. A celkově? Bude se jednat o uvolněný večer plný zábavy, z počátku organizovaný, který, jak je zvykem, přejde v neformální zábavu všech, kdo se budou chtít bavit. Večera se zúčastní skladatel a hudebník David Rotter, kterého jste mohli v Jindřichovicích slyšet a vidět na premiéře klipu Paralelní svět, a také skupina Blue Rocket. Nepůjde však o koncert jako takový, ale spíš o prokládání večera písničkami v doprovodu akustických kytar. K Heptylovi totiž existuje i písnička  a k ní zpěvák skupiny Mára Lepší složil hudbu. Jinou hudební verzi, má zase na svědomí David Rotter. A proč křtíme knihu zrovna u nás na statku? Příběh se totiž může odehrát kdekoliv, tedy i u nás v Jindřichovicích. Jak psáno v závěru knihy: Jestli existuje bůh, existuje i Hluchyně. Jestli ale bůh neexistuje, pak Hluchyně není.  Jestli ale Hluchyně je, může být kdekoli, kde to máte rádi. Třeba v Jindřichovicích pod Smrkem… Anebo jinde…. Krom toho, některá jména postav nám nejsou neznámá. Jejich případná shoda s postavami v knize je však čistě náhodná. Nezbývá než srdečně pozvat příznivce přátelského prostředí hudby, divadla a zábavy. Bližší informace budou včas zveřejněny. Přepokládaný začátek v 18.30 hodin.
S laskavým svolením autora připojuji malou ochutnávku z knihy Heptyl od Cyrila Podolského. Je jen málo lidí, kdo se s ní dosud mohl seznámit.
Jsou pohádky s veselým koncem. Takové, jaké mají děti nejradši. Jsou pohádky s koncem smutným. U takových si děti často popláčou spolu s maminkami. Jsou také pohádky s koncem strašidelným. Při takových se s dětmi můžou bát i tatínkové. Úplně jiné jsou ale pohádky bez konce. Ty totiž pro děti nejsou. A jedna taková bude i tahle.
Hospoda U Vitoucha bývá nejobsazenější vždycky první pátek po patnáctém. Scházejí se tu otcové rodin, kteří se sem přišli pochlubit výplatou, staří kmetové, kteří si u stolu přepočítávají důchod i několik samotářských bardů, kterým jedenkrát v měsíci dovolí prohýřit noc podpora v nezaměstnanosti.
Sejdou se už po půl sedmé, aby stihli první tóny večerníčku a televizní noviny. Nikdo s nikým nepromluví, nikdo se na nikoho neusměje a všichni vespolek pokorně sledují obrazovku. Dělají to tak spoustu let. A dělali by to tak i dál, kdyby jeden  lednový pátek po patnáctém nevyhořely pojistky.
Tři minuty před sedmou se v restauraci U Vitoucha udělala tma, jakou nikdo nepamatuje. Tři minuty před sedmou nikdo nedohlédl ani na nejbližší půllitr.
A když potom paní Vitouchová zažehla svíčku, nebylo už nikdy nic jako předtím…
…pokračování 24. března 2012 v 18.30 hodin na našem statku…

Pin It on Pinterest