Frýdlant Frýdlantsko Singltrek Jizerské Libverda Hejnice Raspenava Frýdlantský

VIŠŇOVÁ – „Co se děje“ leden 2012 – Máme tady nový rok, zažíváme si rozmary počasí, které většinou připomíná spíše předjaří než zimu. S novým rokem jsou zde i výroční schůze dobrovolných organizací. Sobotní maraton začal hned 7. 1., kdy se konala výroční schůze višňovských hasičů. Samozřejmě ve zprávě velitele o činnosti nechyběla zmínka o červencových povodních. Ovšem „nejlepší“ je, když se v jeden termín (sobotu) koná více schůzí. Zatím nejhektičtější pro mě byla sobota 14. ledna. Dopoledne jsme spolu s místostarostou navštívili výroční schůzi hasičů v Předláncích, jejich elán a ochota nejen se pravidelně scházet, ale i pomáhat v případě potřeby je známá a díky za ni. Od 14.00hod jsem se zúčastnila, bohužel jenom části, výroční schůze minkovických kynologů, takže nevím, jak dopadly volby nového výboru. Kynologickou organizaci tvoří parta nadšenců a milovníků psů, kteří svým pejskům věnují spoustu volného času. Jejich plány na tento rok jsou velké. Potěšila i zpráva pokladníka pana Doležala, která konstatovala, že organizace hospodařila se ziskem. Sobotní odpoledne jsem zakončila akcí, která byla pro mne ve funkci starostky premiérou.

Poprvé jsem oddávala. Novomanželé Dáša Havlíčková a Pavel Valach se rozhodli, že při oslavě Dášiných kulatých narozenin vstoupí do manželství. Situace byla o to zajímavější, že si přáli vše utajit. Pozvali tedy své příbuzné a známé na oslavu do zařízení U Žáků. O chystané svatbě nás vědělo 6. Tajemství se podařilo udržet až do konce a než se přítomní hosté stihli vzpamatovat, bylo po obřadu. Ještě jednou novomanželům přeji další spokojená léta ve společném, nyní již manželském, životě.
Zatím poslední výroční schůze, která se konala, byla schůze minkovických hasičů. V minulém roce se jejich řady rozšířily o 17 nových mladých členů, kteří se v loňském roce zúčastňovali různých soutěží. Myslím si, že omlazení kolektivu jenom prospěje a do další činnosti jim držím palce.

Potkani v paneláku – těsně před Vánoci jsem byla na schůzce nájemníků v paneláku č.p. 177, kde jsem se hned mezi dveřmi dozvěděla, že se rozmnožili potkani (nikoli krysy) natolik, že lezou stoupačkami. Na začátku prosince jsme přitom položili návnady na jejich likvidaci. V současné době chystáme nainstalování zpětných klapek na kanalizační soustavu na č.p. 177. Zda stejný krok učiní i majitelé ostatních vchodů, bude záležet na nich. Zatím doporučuji – nevylévat do záchodových mís žádné zbytky jídel a tím nekrmit tuto příšernou havěť.

Nové webové stránky – jsou v provozu již od podzimu. Nejaktuálnější informace naleznete po rozkliknutí ikony „vývěska“

Most v Předláncích – dnes jsem si vzpomněla na slova M. Matuškové, které řekla na výroční schůzi višňovských hasičů.“ Starostka, rada i zastupitelé jednají, něco slíbí a za chvíli to je jinak.“ Přesně tak si připadám po dnešní zprávě o situaci kolem mostu v Předláncích u Vohnoutů. Jak jsem na mnoha místech řekla, se stavbou se má začít na jaře, ale při stavbě nového mostu požadujeme náhradní most. S tím se však v původním projektu vůbec nepočítalo, prý probíhají nová jednání, údajně není vyloučeno nové výběrové řízení. Ovšem je to jednání „o nás bez nás“. Takže začínám žhavit telefon a zjišťuji situaci. Kdy se začne stavět, po této informaci nevím.

Poplatky za odpad – na veřejném zastupitelstvu bylo odhlasováno zvýšení poplatků za odpad. Chápu, že je to velmi nepopulární krok, ale protože společnost ASA na rok 2012 navýšila poplatky obci o 9% (4% DPH + 5% za komunální, netříděný odpad), museli jsme ke stejnému zvýšení přistoupit i my. Na zaplacení máte nyní do konce března.
Územní plán obce – od měsíce února bude zveřejněn sběr návrhů na změnu v územním plánu obce. Každý, kdo máte nějaký nápad či návrh, co by se mohlo v obci změnit stavebně – chcete postavit nový dům, návrh na vytvoření zeleně apod. pošlete své návrhy na obec, popř. přijďte sami. Celá akce bude probíhat do podzimu 2012, poté budou nápady a návrhy vyhodnocovány a zapracovány do nového územního plánu obce.

Vladimíra Erbanová

ZDROJ: http://www.ob-vis.net/co_se_deje.php?id=0 a http://www.ob-vis.net/osady/obrazky/HrazdZimV.jpg

Pin It on Pinterest