Starostové pro Liberecký kraj – LIBERECKÝ KRAJ / ROZHOVOR – Martin Půta: O optimalizaci středních škol musí začít diskutovat odborná veřejnost. Jedním z vážných problémů, které bude muset příští krajská vláda řešit, je optimalizace středního školství. V uplynulém čtyřletém období, zahájila optimalizaci nešťastně ČSSD a vzbudila tím velký nesouhlas rodičů, studentů (stávky, demonstrace) i vedení škol.  Opozice, především Starostové pro Liberecký kraj, kroky ČSSD kritizovala, přestože přiznávala, že ke změnám ve středním školství dojít musí.

Kraj nedávno přijal Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje na roky 2012 – 2016, který by znamenal zrušení několika osmiletých gymnázií, ale i konec některých čtyřletých. Jak se k tomu Starostové v budoucnosti postaví?

Martin Půta: Za prvé je nám jasné, že vzhledem k počtu dětí bude optimalizace středního školství v příštích letech nutná.

Vy jste však činnost náměstka hejtmana pro školství Radka Cikla hlasitě právě za tuto jeho činnost v uplynulém období kritizovali.

Martin Půta: Nám se především nelíbilo, jakým způsobem to dělal. S nikým nediskutoval, dělal rozhodnutí od stolu.

Jak to chcete dělat jinak?

Martin Půta: Rozhodující pro konkrétní úpravy v síti středních škol bude diskuse s odbornou veřejností, hledání souladu se zájmy samospráv v okrajových částech Libereckého kraje Především mimo centrum, tedy v okrajových částech kraje jako je Frýdlantsko, Jilemnicko nebo Mimoňsko. Podle „Dlouhodobého záměru“ by pravděpodobně došlo ke zrušení osmiletých gymnázií v Semilech a v Jilemnici. Kdyby se tak stalo, zůstalo by v okrese Semily pouze jediné osmileté gymnázium a to v Turnově. Vzhledem k dopravní obslužnosti by se děti např. z Rokytnice nebo Jablonce nad Jizerou neměly šanci na gymnáziu studovat, pro spoustu ostatních by to znamenalo dlouhé dojíždění.

Proto je v okrajových regionech nutné zachovat dostupnost středních škol. Jinak to bude další krok k jejich vylidňování a ekonomickou devastaci. Tohle je pro nás v oblasti školství jedna z nejdůležitějších věcí.

Jak se vám líbí Ciklova myšlenka, že je třeba přesouvat zájem studentů na učební obory?

Martin Půta:  Nemyslím si, že cílem školské reformy by mělo být vychovat jen lidské stroje do továren, proto jsem skeptický k zásadní prioritě na učňovské obory. Kvalitní střední školy by měly umožnit dětem i vícekrát za život změnit své povolání. Dnes už nefunguje to, že jste se vyučil řemeslu, nebo nějaké specifické činnosti, a dělal jste to do důchodu.

Existuje varianta, že volby nevyhrajete. Jak chcete své představy v této oblasti realizovat?

Martin Půta: Jako Starostové pro Liberecký budeme jako dosud především hájit zájmy obyvatel Libereckého kraje, tak jak jsme zvyklí to dělat v „našich“ městech a obcích.

 

…………………………………

O Martinovi Půtovi

Dopis voličům

Videoprofil Martin Půta

Datum narození: 13. 9. 1971
Místo narození: Liberec

Odbornost (studium, zaměstnání):

  • gymnázium Partyzánská (dnes F.X.Šaldy) v Liberci 1985-1989
  • dnes studující Metropolitní univerzitu v Praze obor Veřejná správa
  • 1992 – 2002 Vulkan Hrádek a.s., technolog, vedoucí výroby
  • Veřejné funkce:
    od roku 2002 starosta Hrádku nad Nisou
    od roku 2005 člen Rady Euroregionu Nisa
    od roku 2007 předseda Sdružení obcí Libereckého kraje
    od roku 2007 místopředseda Euroregionu Nisa

Rodina:

  • bydliště: Hrádek nad Nisou, Donín
  • rodinný stav: šťastně ženatý od roku 2004
  • manželka: Mgr. Sylwia Půta-Świercz, 31 LET, pracovnice Poradny pro závislé na alkoholu a drogách a jejich rodinné příslušníky v Bogatynii, Pedagog sociální péče
  • děti: Verunka 3 roky, Viktorka 2 roky
  • zvířata: tři kočky domácí určená pro drobné mazlení a občasný lov myší kolem domu

Zájmy a dovednosti:
Četba knih, v poslední době hlavně historických (občas jsem v pozici žáka základní školy a snažím se doplnit si základní znalosti o historii a kultuře Polska, které je vlastí mojí ženy – oblíbený autor Norman Davis, naposledy Povstání) zájem o politické dění u nás i ve světě,
hudba – každá dobrá, převážně rocková, začínal jsem nelegální kopií Straky v hrsti , dnes všechno od U2, přes Tatabojs po Nirvanu, poslední velký zážitek – Skyline naživo na HradekRockSummer
sport – kolo, fotbal a volejbal – dnes už bohužel méně často než by bylo třeba
práce na zahradě kolem domu, především údržba trávníku, občasné domácí práce

Politická příslušnost:
2004- červen 2008 Strana pro otevřenou společnost
Červenec 2008 – politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj
od 2002 člen občanského sdružení Hrádek potřebuje změny!

Proč práve politické hnutí “Starostové pro Liberecký kraj”?:
Můžu spolupracovat s lidmi, kterých si vážím na prosazování principů bez kterých se svoboda rozhodování časem ztratí z našich životů a demokracie bude stejně prázdným pojmem, jako byla spravedlnost před rokem 1989

Co chci změnit:
Chtěl bych dosáhnout toho, aby se politika na úrovni kraje více přiblížila té komunální, kde se méně politikaří a více hledají konkrétní řešení faktických problémů obyvatel.

Vzkaz pro voliče:
Znáte nás z našich obcí a měst, můžete vidět výsledky naší práce, nebo se na ně zeptat svých známých… Neschováváme se před Vámi, jsme připraveni řešit problémy Vás i libereckého kraje.

Web odkazy:
stránky města Hrádek nad Nisou
Svazek měst Malý trojúhelník Bogatynia – Zittau – Hrádek nad Nisou
Mikroregion Hrádecko – Chrastavsko
stránky občanského sdružení Hrádek potřebuje změny
Euroregion Nisa – Nysa – Neisse
Sdružení obcí Libereckého kraje
Místní akční skupina Podještědí

Osobní doporučení:
Kristýna Cup – beachvolleyball v Hrádku nad Nisou
Vítejte na hradě pana Půty, historie
R35 SOS Český Ráj
Stránky festivalu Hrádek rock Summer
Člověk v tísni – web společnosti humanitární pomoci, demokratizace a dodržování lidských práv ve svět
Informace o Tibetu
Místo kde průběžně hledám nové informace
Místo kde někdy hledám nové informace

Telefonické spojení:
+420 725 629 222

E-mail:
puta@hradek.cz

………………

Starostové pro Liberecký kraj, Věřím starostům

Pin It on Pinterest