Martin Půta

Martin Půta

Starostové pro Liberecký kraj – LIBERECKÝ KRAJ / LIBEREC – Vyjádření Martina Půty k obvinění primátorky Rosenbergové, radního Bursy a ředitele Veselky.

Martin Půta: Došlo na naše slova, ale žádnou radost z obvinění významných veřejných osob nemáme.

Primátorka Liberce Martina Rosenbergová, krajský radní Bursa (oba ČSSD) a ředitel krajské nemocnice Jiří Veselka měli podle policie porušit zákon. Na Valné hromadě Krajské nemocnice Liberec, v září roku 2011, totiž schválili 30ti tisícové odměny uvolněným členům zastupitelstva, kteří na ně nemají podle zákona o střetu zájmů nárok.  Na neoprávněnost vyplácení odměn upozornila opozice. Obvinění se hájí odbornými posudky. Podle policie je toto nezákonné, a dopustili se tak porušení povinnosti při správě cizího majetku. (ČTK, 11. 6. 2012)

Starostové pro Liberecký kraj se na téma neoprávněně a protizákonně vyplácených odměn několikrát v minulosti vyjádřili velmi kriticky. Také jsme krajské radní pány Petráčka, Bursu a Seppa vyzvali k vrácení takto neoprávněně získaných finančních prostředků. Kroky policie nyní náš názor potvrzují, přesto z toho žádnou radost ale nemáme.  Přestože jde o vnitřní záležitost samotné ČSSD, vrhá obvinění špatné světlo na celý Liberecký kraj. Politika by se neměla odehrávat na policii, ani u soudů, a podobné kauzy pouze přispívají k obecné nedůvěře občanů ve veřejnou správu. Proto Starostové pro Liberecký kraj po celé volební období 2008-2012 vyzývali k větší transparentnosti a politické kultuře při rozhodování Libereckého kraje a jeho orgánů.,“ uvedl Martin Půta.

Příklad toho, že Starostové vždy upozorňovali na nezákonné vyplácení odměn v liberecké nemocnici náměstkům hejtmana (Týden v Libereckém kraji, 9. 11. 2011):

„Dle zákona o střetu zájmů zástupci za kraj a město, pokud jsou dlouhodobě uvolnění pro výkon funkce v krajských či městských orgánech, nemají nárok na vyplácení odměny, což je podle mého názoru případ některých členů Dozorčí rady krajské nemocnice,“ říká Půta. „Nicméně pokud zástupci kraje tvrdí, že tato analýza existuje, nevidím důvod, proč ji okamžitě nezveřejní. Byl by to logický krok i pro ně samé“, dodává hrádecký starosta. Proto dnes písemně, jakožto krajský zastupitel, požádal vedení kraje o předložení tohoto právního posudku na příštím jednání Zastupitelstva Libereckého kraje 22. listopadu 2011.

Půta tak pokračuje v kritice, která začala již v minulém týdnu po zveřejnění odměn v dozorčí radě Krajské nemocnici Liberec. Jeho stranický kolega, starosta Chrastavy, Michael Canov ve své reakci doslova napsal, že: „ …v dozorčí radě liberecké nemocnice se drze krade za bílého dne“.

Martin Půta
předseda Starostů pro Liberecký kraj, starosta Hrádku nad Nisou, předseda Euroregionu Nisa

Starostové pro Liberecký kraj, Věřím starostům

 

Pin It on Pinterest