FRÝDLANT – Naše kuchyně patří bezesporu mezi kulturní a kulinářské bohatství, které Česko má. V mnoha zemích Evropy je právě gastronomie jedním z důležitých nástrojů propagace… Právě z tohoto důvodu vznikl ve spolupráci agentury CzechTourism s Asociací hotelů a restaurací ČR projekt Ochutnejte Českou republiku aneb CzechSpecials. Cílem projektu je zatraktivnit potencionální turistické destinace a představit je prostřednictvím kulinářských specialit, jak zahraničním, tak i domácím turistům. Celý projekt podporuje logo CzechSpecials, které funguje jako označení pro restaurace a hotelové provozy, které do něho na základě certifikace vstupují.

Oficiální text centrály CR v ČR

cs logo

Jste také toho názoru, že ve Frýdlantu není kam zajít na dobré jídlo? Potom bych Vás ráda vyvedla z omylu, ve středu našeho města pan Jiří Kašík úspěšně vede svou restauraci Snack Bar Nábytek, která dokonce získala výše zmiňovaný certifikát Czech Specials. O tom, že jeho cesta k úspěchu také nebyla hned ze začátku zlatem dlážděná, se můžete přesvědčit v následujícím rozhovoru…

Vést úspěšně restauraci v poměrně malém městě, jako je Frýdlant,  jistě není lehkým úkolem. Jak dlouho už Vaši restauraci provozujete?
Letos budeme na scéně již 13 let…

Tedy to už je pořádná doba! Byl jste od začátku své kariéry kovaný v oboru gastronomie?
Na tuto otázku je dlouhá odpověď, ale zkusím to zkrátit… V oboru vyučen nejsem, ale ke gastronomii mě to vždy táhlo. Právě kvůli jinému zaměření o mě ale nikde neměli zájem. Nakonec jsem prošel 2 hernami a dalšími 9 podniky s restaurační činností. Úspěšně jsem se prosadil až v restaurantu Snack Bar Nábytek.  Neustále procházím různými kuchařskými tréninky, které mi pomáhají mou práci zdokonalovat. Velice mi také pomohl pan Pavel Žatečka, je to můj vzor a učitel přes gastronomii, patří mu můj velký dík!

Můžete nám krátce představit Váš podnik? Kteří zákazníci jsou Vaší cílovou skupinou? 
Původním plánem bylo vytvořit bar, který by přilákal mladé lidi hlavně širokou nabídkou destilátů světových značek a míchaných koktejlů. Ze začátku se velmi dařilo, ale časem začali zákazníci ubývat, a tak jsme se rozhodli investovat do rekonstrukce kuchyně.
Nyní vaříme podle vlastních kuchařských receptur s ohledem na tradici české kuchyně a snažíme se o co nejkvalitnější servis. Zákazníky jsme našli ve všech věkových kategoriích, na pracovní oběd k nám často zavítají význačné osobnosti Frýdlantského výběžku a už jsme se dočkali i návštěvy některých vrchních představitelů naší vlády.

Nedávno byl Vaší restauraci udělen certifikát Czech Specials. Co Vás vedlo k přihlášení se do tohoto projektu?Snad jen má velká drzost…:-)

Jak probíhaly přípravy před návštěvou hodnotící komise? Byly to velké nervy?
Vlastně u nás byli hned dvakrát. Na poprvé jsem je totiž požádal, aby navštívili jinou frýdlantskou restauraci, protože my jsme zrovna ten den měli naprosto plno. Pochopitelně jsem netušil, že jednám právě s členy hodnotící komise, potom přišel už jen dopis, že jsme kontrolou z tohoto důvodu neprošli. Tak a bylo po parádě, vše co jsem dal dohromady, bylo pryč! Po čase jsem ale odjel na kuchařský trénink a tam jsem zjistil, že jeden z lektorů byl účastníkem celé této situace. Tak jsem po delším vysvětlování dostal druhou a poslední šanci. No a tentokrát už to vyšlo!

Co všechno kontrolovali a hodnotili?
Tak například kontrolovali naši profesní způsobilost, poctivost v prodeji, čistotu a vybavení restaurace, přístup k hostům, no a samozřejmě i kritéria české kuchyně…

Co pro Vás certifikace znamená?
Je to ještě větší závazek vůči hostům a dobré ohodnocení každodenní dřiny celého Našeho týmu…

3/6/2012 Frýdlant
Marie Kolářová,
MIC Frýdlant 482 464 013

Pin It on Pinterest