FRÝDLANT – 1. 8. 2012 Starosta města Frýdlant Dan Ramzer předává výstrahu ČHMÚ a varuje občany před současnými i nastávajícími projevy letního počasí.
Zvlněná studená fronta bude postupovat z Německa do Čech a ve čtvrtek odpoledne ovlivní počasí u nás. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihu. Ve čtvrtek odpoledne a večer se v Čechách vyskytnou bouřky doprovázené ojediněle přívalovými srážkami (s intenzitou kolem 30 mm za 1 až 6 hodin), kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (72 km/h). Výstraha na intenzivní bouřky, které se mohou vyskytnout v dalších dnech, bude upřesněna ve čtvrtek dopoledne.
Doporučení ke zmírnění následků jevů:
– Sledovat internet ČHMÚ (portal.chmi.cz – zejména aktuální radarová data)
– Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů apod.
– Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.)
– Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
Z důvodu možného přehřátí a dehydratace organismu doporučujeme:
– Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
– Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
Ilustrační foto: Něco pro ochlazení: takto to bude ve Frýdlantě zase vypadat v zimě 🙂

Pin It on Pinterest