FRÝDLANT – Město Frýdlant letos opět hostí týdenní interpretační seminář, který v roce 1984 založil legendární hudební pedagog Karel Velebný. Workshop budou tradičně lektorovat přední čeští a zahraniční jazzoví hudebníci. Neodmyslitelnou součástí frýdlantské jazzové dílny se stala série koncertů pro veřejnost – lektorské vystoupení na nádvoří frýdlantského zámku následované dvěma frekventantskými v sále frýdlantské restaurace Beseda, kde se ostatně konají každovečerní jam sessions. V úterní podvečer lektoři opět rozezní nádvoří frýdlantské radnice a doprovodí tak vernisáž výtvarných děl Vladimíra Suchánka. Další informace o akci se dozvíte na oficiálních webových stránkách Letní jazzové dílny.

 

 

Vladimír Suchánek: Jazz, obrázek se otevře v novém okně

 

Stalo se již milou tradicí, že v měsíci srpnu, tedy v době konání Letní jazzové dílny, nabízí prostory frýdlantské radnice shlédnutí výstavy výtvarných děl, která se k tomuto druhu hudby přímo či nepřímo tématicky váží. Letos bude možné obdivovat práce předního českého grafika, pana Vladimíra Suchánka.

Vernisáž výstavy “Výběr z litografické tvorby” se uskuteční v obřadní síni frýdlantské radnice v úterý 21.8.2012 od 17 hodin. Do konce měsíce srpna pak bude expozice instalována v prostorách městského muzea, tedy v 2. patře frýdlantské radnice. Otevřeno bude denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin.

 

 

 

LJD - koncert lektorů na nádvoří radnice (2009), obrázek se otevře v novém okně

Úterní frýdlantský podvečer zpestří svým vystoupením na nádvoří radnice lektoři letošního ročníku LJD – Američané Lee Andrew Davison, Gary Rissmiller, Neil Wetzel a Skip Wilkins a dále špičkoví tuzemští jazzmani jako například Jiří Stivín, Karel Růžička, Josef Fečo, Rostislav Fraš, Jaromír Hnilička, Svatobor Macák a celá řada dalších.
Koncert na nádvoří radnice začne po slavnostní vernisáži výstavy Vladimíra Suchánka, tedy v úterý 21.8.2012 v 18 hodin.

foto Ruddy Oldřich Kučina, www.ruddy.cz

LJD - koncert lektorů na zámeckém nádvoří (2009), obrázek se otevře v novém okněTradičním a vysoce hodnoceným bodem programu Letní jazzové dílny Karla Velebného je lektorský koncert, který letos započne ve středu 22.8.2012 v 18 hodin. V rámci několikahodinového hudebního maratonu v rozličných formacích vystoupí všichni lektoři LJD za průvodního slova Aleše Bendy, uznávaného jazzového publicisty a hlavního pořadatele Letní jazzové dílny Karla Velebného.
Vstupné na zámecký koncert lektorů JLD činí 100 Kč. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v sálu frýdlantské městského kina v Tyršově ulici. Působivé exteriéry zámku ale nikdo nenahradí a tak doufejme v přízeň svatého Petra.
foto Ruddy Oldřich Kučina, www.ruddy.cz

JLD - koncert frekventantů v Besedě (2009), obrázek se otevře v novém okněPo středečním vystoupení lektorů se koncertního žezla každoročně ujímají frekventanté a svůj um předvedou další dva dny v sálu frýdlantské restaurace Beseda. Frekventantů LJD bývá vždy více jak 150 a tak je nutné jejich koncert rozdělit do dvou večerů.
První frekventantský koncert se letos odehraje ve čtvrtek 23.8.2012 od 20 hodin v sálu restaurace Beseda na Komenského nábřeží.
Vstupné činí 50 Kč.
foto Ruddy Oldřich Kučina, www.ruddy.cz

JLD - koncert frekventantů v Besedě (2009), obrázek se otevře v novém okněDruhý frekventantský koncert se koná na samém chvostu programu Letní jazzové dílny Karla Velebného. Během večera se představí zbylé nástrojové třídy a frekventantské kapely, samotný závěr koncertu patří početnému frekventantskému big bandu.
Tento poslední koncert letošní LJD můžete navštívit v pátek 24.8.2012 od 20 hodin v sálu restaurace Beseda na Komenského nábřeží a vstupné bude 50 Kč.
foto Ruddy Oldřich Kučina, www.ruddy.cz

Čas vyhrazený 29. ročníku Letní jazzové dílny Karla Velebného uplynul. Frýdlant se vrací do svého prázdninového klidu a stovky hudebníků se rozjely do svých domovů s blaženým pocitem z nově nabytých zkušeností. Mnohým z nich to ale nedá a v srpnu příštího roku se do Země jazzu opět na nějaký čas vrátí.
Na shledanou ve Frýdlantu na dalším ročníku této jedinečné a světově známé kulturní podívané a

Jazzu zdar!
Karel Šoltys
Městský úřad Frýdlant, Odbor kultury a cestovního ruchu
tel.: 482 464 055, karel.soltys@mu-frydlant.cz

Zdroj: http://www.mesto-frydlant.cz

Pin It on Pinterest