2010-06-05 10-14-56 - IMG_9560

Český hydrometeorologický ústav / Hejnice – Při pohledu na maximální teploty dne 8.8. je možno vidět ve stanici Hejnice v severních Čechách maximální teplotu 29,9 °C. To by v těchto tropických dnech nebylo nic zvláštního, kdyby tato teplota nebyla naměřena ve 2:30 v noci (tedy ve 3:30 letního času). Teplota v druhé polovině noci kolem 30 °C u nás ani v létě není příliš obvyklá. Zatímco začátek noci byl poměrně chladný, “dokonce” pod 20 °C, ještě před půlnocí se oteplilo a v uvedenou hodinu oteplení vyvrcholilo. Podobný průběh noční teploty měla i řada dalších stanic, tedy chladno kolem 21. hodiny a během noci oteplení.
Protože taková teplota v noci není každodenním jevem, pro jistotu jsem kontaktoval pozorovatele meteorologoické stanice pana Miroslava Jecha, abych si ověřil průběh nočního počasí. Potvrdil údaje automatické meteorologické stanice. V druhé polovině noci ho probudil náraz větru, který zacloumal oknem. Pan Jech se podíval na teploměr na svém nočním stolku, který ukazuje teplotu za oknem, a viděl údaj 29,7 °C. Vzhledem k tomu, že v bytě měl kolem 30 °C, domníval se zpočátku, že se mu teploměr porouchal, ale pak vyšel ven a zjistil, že venku je v tuto noční hodinu skutečně horko. A jak se později ukázalo, teploměr na automatické meteorologické stanici ukázal 29,9 °C, tedy podobnou hodnotu jako soukromý okenní teploměr pana Jecha.
Nezvykle vysokou teplotu ukázaly i amatérské teploměry v okolí.

Ze stanic ČHMÚ vyysokou teplotu v tu dobu ukázala i například známá mrazová stanice Jizerka, kde kolem třetí hodiny ráno teplota vystoupila nad 25 °C. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že na další mrazové stanici Rokytská slať na Šumavě byla dnešní maximální teplota, 22,6 °C, naměřena v 1:20 SEČ, tedy ve 2:20 letního času. Vzestup teploty nad 20 °C se v tuto dobu projevil i na horských stanicích Labská bouda a Luční bouda.
Kolem třetí hodiny ranní bylo teplo i na dalších místech, například na stanici Strážnice byla v tu dobu teplota 28,3 °C, na stanici Frenštát pod Radhoštěm 28,1 °C a na stanici Holenice v Libereckém kraji 28,0 °C.

Na grafu počasí ze stanice Hejnice je vidět výrazné zesílení větru, které pravděpodobně rozrušilo noční inverzi a způsobilo proniknutí teplého vzduchu až k zemi.

Meteorologický prvek “maximální teplota mezi 00 a 06 hodinou v noci” se běžně nesleduje a nikam neukládá, takže je obtížné vyhodnotit, zda jde o rekord. Nicméně je pravděpodobné, že takovýto vývoj teploty se neodehrává zrovna každý den.

ZDROJ: Pavel Jůza
Oficiální internetová stránka Českého hydrometeorologického ústavu
http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1375987816

Pin It on Pinterest