Soutez_mediumNa 140 záchranářů se od 23. do 25. ledna 2014 v Jizerských horách utkalo o titul nejlepšího záchranářského týmu v rámci Mezinárodní konference zdravotnických záchranných služeb Jablonecká Rescue Ski 2014.
Akce byla pořádána pod záštitou statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Zuzany Kocumové, která na závěr soutěže společně s primátorem města Jablonce nad Nisou Petrem Beitlem předali ceny vítězům.
Do Jizerských hor se sjely záchranářské týmy z Česka, Slovenska a Rakouska. Třídenní soutěž prověřila záchranáře nejenom v odbornosti ale také vytrvalosti.
První den se tradičně konaly odborné přednášky a noční etapa soutěže. Druhý den byl potom ve znamení soutěže, které se letos zúčastnilo 21 čtyřčlenných záchranářských družstev.
V Josefově Dole, kde se koná hlavní část soutěžního klání, připravili pořadatelé osm speciálních soutěžních úkolů pro záchranáře na trase dlouhé 15 kilometrů. Letos však museli pořadatelé trochu improvizovat, neboť nemohli s ohledem na předpovědi počasí připravovat úkoly tzv. na sněhu.

„Změnili jsme plán a vše přizpůsobili jarnímu počasí. Záchranáři tak v letošním roce nemohli využít k přepravě lyže. I když v den soutěže trochu nasněžilo,“ upřesnila ředitelka soutěže Jana Pastuchová.
Příprava soutěžních úkolů trvá prakticky celý rok. Inspirací je vlastní praxe a zajímavé případy, s nimiž se záchranáři v terénu setkávají. „Ony situace bývají něčím mimořádné – například složitostí diferenciálně diagnostického rozhodování, technickou náročností zásahu, komunikačními problémy na místě zásahu, množstvím zasažených osob či nějakým dalším nebezpečím pro zasahující čtyřčlennou posádku,“ vysvětlil odborný garant soutěže MUDr. Petr Hovorka.
V letošním roce soutěžící řešili například cizí těleso (rohlík) v dutině ústní u malého dítěte, které si hrálo u dětského bazénu a ještě navíc do bazénu i spadlo. Dalším oříškem bylo zjištění vztekliny u ženy, která se vrátila z pracovního pobytu v zahraničí, kde jí kousl netopýr. Vzteklinu měli soutěžící stanovit i u jejího malého dítěte.  Mimo odborné úkoly soutěžící zdolávali lanové centrum nebo také nasazování zimních řetězů na automobil v časovém intervalu.
Vítězem letošního ročníku se stalo družstvo česko- rakouských záchranářů s názvem „ 30 SSP“. Tento tým si také odvezl putovní pohár.

 Zdroj: Liberecký kraj, http://www.kraj-lbc.cz/

Pin It on Pinterest